Nema razloga za zabrinutost

Tomo Medved: 'Čačić više nije dio koalicije, ali će i dalje surađivati s pozicijom'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Radimir Čačić sastanak s premijerom čekao na saborskom hodniku u društvu zastupnika Socijaldemokrata
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Radimir Čačić sastanak s premijerom čekao na saborskom hodniku u društvu zastupnika Socijaldemokrata
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Radimir Čačić sastanak s premijerom čekao na saborskom hodniku u društvu zastupnika Socijaldemokrata
12.07.2022.
u 14:03
Iako Narodna stranka – Reformisti izlazi iz vladajuće većine krajem tjedna, i dalje je moguća njezina suradnja s Vladom na određenim projektima, izjavio je u utorak potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved nakon sastanka parlamentarne većine u Banskim dvorima.
Pogledaj originalni članak

Nakon glasanja u petak, na kojem će saborski zastupnici imenovati Marka Primorca novim ministrom financija, a Olega Butkovića novim potpredsjednikom Vlade, Reformisti više neće biti dio saborske većine te odlaze u opoziciju, potvrdio je Tomo Medved novinarima.

''Gospodin Čačić se zahvalio na dosadašnjoj suradnji, koja je ocijenjena vrlo sadržajnom. U budućnosti očekujemo korektan odnos, osim toga on je otvoren za suradnju s pozicijom, kada se radi o određenim projektima'', rekao je.

Čačić je odlazak u opoziciju obrazložio nedovoljnom razinom ulaganja u prometnu infrastrukturu na sjeveru Hrvatske, no Medved se s time ne slaže.

"Vlada ulaže izrazito velika sredstva u prometnu infrastrukturu na cijelom području Hrvatske i vodi računa o ravnomjernom razvoju cijele zemlje'', kazao je dodavši da su partneri iz HNS-a i HSLS-a vrlo zadovoljni suradnjom.

Nema razloga za zabrinutost oko stabilnosti Vlade

Odlaskom Reformista vladajuća većina smanjit će se na minimalnih 76 ruku, no Medved smatra da to nije razlog za zabrinutost oko stabilnosti Vlade.

"Pokazali smo već da koalicija sa 76 ruku vrlo dobro funkcionira, 76 odgovornih zastupnika mogu donositi zahtjevne odluke i činiti čvrstu, stabilnu većinu'', poručio je.

Govoreći o porazu HDZ-a na lokalnim izborima u Splitu, najavio je da će Predsjedništvo stranke provesti detaljnu analizu izbora.

''Sami izbori su bili nepotrebni. Čestitamo pobjedniku, ali u kojoj mjeri je ta kampanja vođena i s kojim prioritetima, o tome će građani reći kada će imati priliku ocjenjivati njegov rad'', istaknuo je.

Na sastanku u Banskim dvorima premijer Andrej Plenković izvijestio je predstavnike vladajuće većine o sastanku za županima u Slunju na temu energetike i poljoprivrede, odličnim rezultatima turističke sezone, konstituiranju Savjeta za Hrvate izvan RH te o ulasku u eurozonu.

Uz to, kaže Medved, otvorili smo temu novog Zakona o radu, koji će se ubrzo naći u javnoj raspravi.

PIŠE Iva Boban Valečić

Parlamentarna većina će opstati, sad ovisi o ruci čovjeka pod optužnicom za korupciju

HDZ-ova parlamentarna većina opstat će, bez sumnje, i bez ruke Radimira Čačića. Prvi HSLS-ovac Dario Hrebak jučer je izjavio kako oni ostaju odani koaliciji do kraja, a osipanje drugih partnera zasad nije vjerojatno, što znači da Andrej Plenković u Saboru i dalje može računati na 76 ruku. To je minimum, ali i sasvim dovoljno za donošenje svih važnih odluka, pri čemu se treba sjetiti i toga da je upravo uz taj broj ruku većina uspjela izgurati čitavu prošlu godinu, sve do dolaska Silvana Hrelje, čime se privremeno bila "podebljala" za jednog zastupnika. Nevolja je, međutim, u tome što će Čačićevim odlaskom ona ponovno ovisiti o ruci čovjeka opterećenog optužnicom, i to onom Ureda europskog tužitelja. Riječ je o bivšem gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću, pritvorenom u jesen 2020. pod sumnjom u trgovanje utjecajem i zloporabu položaja, dakle u korupciju.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Mudlin
Mudlin
15:09 12.07.2022.

Nadal se čačkić da budu njegove propale firme malo gradile prugice, a kad tamo ništa. Al mu ipak država oprašta milijarde dugova, a običnom čovjeku ide ovrha za 10 kuna duga za struju, smeće...

ST
Stipan
22:23 12.07.2022.

Sve ove stranke koje nemaju 5% birača treba pomesti sa metlom i baciti u kantu za smeće.