Glasovanje u EP-u

Tomašić i Šuica protiv izvještaja o jednakosti muškarca i žena

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Tomašić i Šuica protiv izvještaja o jednakosti muškarca i žena
12.03.2014.
u 15:18
Protiv su glasali i naši europarlamentarci Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier i Dubravka Šuica. SDP-ovci i Nikola Vuljanić glasali su za jednakost
Pogledaj originalni članak

Zastupnici u Europskom parlamentu većinom su glasova odbili podržati prijedlog rezolucije o jednakosti žena i muškaraca u Europskoj uniji u 2012. godini. 'Za' je glasalo 289 zastupnika (43%), protiv njih 298 (44%) dok je njih 87 bilo suzdržano. U izvješću se od zemalja Europske unije tražilo da "zajamče poštovanje temeljnog načela iste plaće za isti rad muškarca i žene" i zabrane otpuštanje tijekom rodiljnog dopusta te se zauzima za borbu protiv seksističkih stereotipa.

Protiv su glasali i naši europarlamentarci Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier i Dubravka Šuica. SDP-ovci i Nikola Vuljanić glasali su za jednakost.

- Stalno govorimo o hrvatskim interesima, očito jednakost žena i muškaraca ne spada u tu kategoriju. Brojni zastupnici ističu kako su najaktivniji, sada je bio pravi trenutak za to i pokazati - rekao je Nikola Vuljanić koji je glasao ZA te je dodao da je važnije nabijanje govora a ne što će se stvarno postići, priopćili su iz njegovog Ureda.

- Nažalost žene nisu još uvijek postigle onaj stupanj ravnopravnosti sa svojim muškim kolegama. Zanimljivo je da EU koja se bori za jednakost spolova nije od postojanja Europske komisije do sada imala niti jednu predsjednicu a situacija se neće poboljšati ni u sljedećem mandate jer su svi muški kandidati. Ni u Europskom parlamentu nije ništa bolja situacija. Nikada ni jednoj ženi nije dana ta prilika. Žene u poslovnom svijetu ništa bolje ne prolaze jer su još uvijek potplaćenije od muškaraca, a posebno su na udaru otkaza kad zatrudne što i novi hrvatski prijedlog zakona o radu predviđa. Statistike pokazuju da su žene bolji direktori, političari ali i zaposlenici pa se nadam da ćemo im uskoro dati mjesto koje zaslužuju - poručio je Vuljanić

Eurozastupnik Tonino Picula izrazio je žaljenje što takvim ishodom glasovanja, na žalost, nisu prepoznati bitni ekonomski elementi tog izvješća koji su ukazivali na značajnu razliku među ženama i muškarcima, elementi koji konstituiraju odnos suvremenoga društva prema jednom od vlastitih najvažnijih i najproduktivnijih dijelova – ženama.

Žene manje plaćene

Tako su naprimjer žene 16% manje plaćene za isti rad od muškaraca dok prosječna razlika između muških i ženskih mirovina iznosi 39 %. U 2012. prema podacima Komisije, 31,6 % muškaraca i 40 % žena u EU-u u dobi između 30 i 34 godina stekli su visokoškolske kvalifikacije dok su žene predstavljale 60 % netom diplomiranih osoba. Iako 46 % svih doktorskih diplomanata u državama članicama predstavljaju žene, samo su u 15,5 % ustanova visokog obrazovanja na čelu žene, a samo 10 % sveučilišta ima ženskog rektora.

Posebno zabrinjava podatak kako, iako žene čine 52 % ukupnog stanovništva Europe, samo jedna trećina samozaposlenih ili svih osoba koje započinju poslovanje u Europskoj uniji su žene. Ravnopravno sudjelovanje muškaraca i žena na tržištu rada moglo bi znatno povećati gospodarski potencijal EU, osiguravajući njegov pravedan i uključiv karakter.

Bezrezervna podrška

Unatoč odbijanju prijedloga rezolucije zastupnice Zuber, Europska komisija je u raspravi još jednom izrazila bezrezervnu podršku i posvećenost radu na smanjenju nejednakosti žena i muškaraca.

Nastavno na već usvojene mjere da bi do 2020. godine najmanje 40 posto savjetodavnih mjesta u upravama tvrtki trebale obnašati žene te preporuka upućenih zemljama članicama, zastupnik Picula uputio je pitanje Komisiji: koje dodatne mjere Komisija planira provesti kako bi se borila protiv nejednakosti žena čak i onda kada za to nema većinsku podršku Europskog parlamenta?

>> Zoran Milanović čestitao Dan žena

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

Avatar M+M
M+M
14:09 12.03.2014.

EU je još u Ugovor iz Amsterdama uvrstila odredbu o jednakoj plaći za jednaki rad ili rad jednake vrijednosti. Ovo izvješće bavilo se nekim potpuno drugim stvarima, osim jednakosti. Na primjer, htjeli su uvest rodne kvote za zapošljavanje. Zamislite da imate firmu i morate zaposlit nekoliko žena samo da bi ispunili kvotu. To je, ka prvo, užasno ponižavajuće za žene. Da ne pričan koliko je ograničavajuće za slobodu tržišta. Izvješće predlaže i uvođenje pobačaja ko ljudskog prava, što bi skroz isključilo prigovor savjesti liječnika u tim slučajevima. To se predlagalo u izvješću Estrela i tad je odbačeno, pa još jednom poslije toga, ali ta ekipa ne odustaje. Predlaže se poseban tretman za žene koje su ilegalne imigrantice. Svaka čast svima, ali onaj ko je ode ilegalno ima pravo na smještaj dok ga se ne provjeri i ne vrati odakle je doša, osim ako ima osnovu za azil, a ne da mu se daju posebna prava...

FU
fudbal
13:32 12.03.2014.

Boze dragi,ruza sa osnovnom skolom i 2 tjedna kursa u kanadi,dobiva 60 000 kuna svaki mjesec.Jedini uslov u kanadi joj je bio da ima vozacku dozvolu za motor. I to je stvarnost hrvatske,da jedna zena sa govorom mrznje i protiv EU,dobiva toliku lovu od istih onih protiv kojih se borila. Zalosna je hrvatska ko zalosna vrba.

TZ
tarantula-zg
13:31 12.03.2014.

da je po Ruzi Tomasic, zena bi sjedila doma, radjala djecu i prala muzu noge pitanje je samo kako bi onda ona dospjela u Europski parlament