Marić o sastanku s vlasnikom vjetroelektrana

'To je izlist nekih poruka, nema tu neke tajnovitosti koja bi pobuđivala bilo kakvu sumnju'

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zdravko Marić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Zagreb: Ministar Zdravko Marić komentirao novo izvješće o kreditnom rejtingu RH
Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL
Zagreb: Ministar Zdravko Marić komentirao novo izvješće o kreditnom rejtingu RH
05.05.2021.
u 11:40
Naša je zadaća da budemo otvoreni i spremni na dijalog, bilo s građanima bilo s poduzetnicima. Zadaća je poslušati i zaštiti stručne službe i banku da rade neovisno, kazao je ministar financija
Pogledaj originalni članak

Tijekom posjete Vukovaru, gdje je došao dati podršku kandidatu HDZ-a za gradonačelnika Vukovara, ministar financija u Vladi RH Zdravko Marić komentirao je i sastanak u četiri oka s poduzetnikom Milenkom Bašićem. Prema navodima Telegrama Marićevo ime se spominje u SMS porukama u kojima se govori o tome sastanku koji je uslijedio prije nego što je Bašić ishodio željeni kredit HBOR-a za izgradnju vjetroelektrane. Inače, u cilju ishođenja toga kredita lobirale su bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac kao i bivša ministrica Gabrijela Žalac.

Marić u svome sastanku u četiri oka s Bašićem ne vidi ništa posebno rekavši kako to nije prvi put da se na taj način nalazi s nekim od investitora, a sigurno niti posljednji. Prema njegovim riječima u svemu tome nema nikakve tajnovitosti te da on kao ministar financija i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a razgovara o raznim prijedlozima, projektima…

- Na tim sastancima čujem što netko ima reći i to je maksimalno što može dobiti od mene - istakao je Marić dodajući kako je to način da se čuje investitora bez prisustva konzultanata. Pojasnio je i kako je zadaća NO HBOR-a, kao i njega samoga, propisana Zakonom o HBOR-u i Zakonima o trgovačkim društvima te da moraju biti otvoreni za dijalog s građanima i poduzetnicima.

- Kredit je odobren tek kad su ispunjeni svi uvjeti koje je banka pred njega stavila. Isto tako kredit se uredno otplaćuje i siguran sam da će se uredno vratiti - rekao je Marić.

Odgovarajući na upite oko SMS-ova, sastanka u četiri oka kao i mogućih pritisaka kako bi HBOR odobrio taj kredit Marić je rekao kako ne bi ulazio u neke spekulacije da je netko na nekoga vršio pritisak kao i da je pitanje koliko je HBOR bio spreman dati ili nije.

- HBOR je bio vrlo konzistentan od samog početka i držao taj svoj princip. Zadaća Nadzornog odbora i moja je dati stručnim službama da ustraju u tome i to se u konačnici i dogodilo - kazao je Marić. Novinari su pitali Marića i o navodnim pritiscima na njega od strane Rimac i Žalac rekavši kako je kao ministar svakodnevno izložen različitim vrstama inicijativa te da je njegova zadaća oduprijeti im se.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

BR
Breoxs
12:28 05.05.2021.

HDZ stišće Josipu Rimac i Gabrijelu Žalac, a one prokazuju ministra Marića.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
11:50 05.05.2021.

Zar ga je trebao primiti skupa sa one dvije kokoši. Pametan je Marić. Što dalje od takvih.

BR
Breoxs
12:29 05.05.2021.

Marić je pametan što je tražio sastanak bez Rimac i Žalac!