KOMADININA UČENICA VS. GRBIN

Tko je Mirela Ahmetović, zastupnica koja želi biti prva žena na čelu SDP-a

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Mirela Ahmetović najavila je kandidaturu za predsjednicu SDP-a
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Mirela Ahmetović najavila je kandidaturu za predsjednicu SDP-a
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Mirela Ahmetović najavila je kandidaturu za predsjednicu SDP-a
19.08.2020.
u 20:08
Kažu da je borac i da u utrku nije ušla bez Komadinina “miga”
Pogledaj originalni članak

Može li SDP dobiti prvu predsjednicu, pitanje je na koje će se odgovor dobiti vrlo brzo, već 26. rujna. Tada se održavaju unutarstranački izbori, a članstvu se jučer za lidericu ponudila upravo jedna žena. Mirela Ahmetović, načelnica općine Omišalj u dva mandata i saborska zastupnica SDP-a, želi biti nasljednica Davora Bernardića, a kako vidi svoju stranku i što bi radila na vodećoj poziciji, bude li izabrana, otkrila je jučer na konferenciji za medije na Iblerovu trgu gdje je i najavila svoju kandidaturu.

Sređivanje financija

– Članstvo je najvažniji pogonski motor, a nakon godina devastacije i nekomuniciranja, članstvo je stvorilo zid od dužnosnika, među kojima ima pokojnih, ali i neaktivnih koji ne žele biti članovi i doprinositi – kazala je Ahmetović na Iblerovom te dodala kako nakon revizije članovima treba dati na značenju te im omogućiti jasan i nedvosmislen utjecaj na slaganje lista. Isto vrijedi i za lokalne organizacije koje, kazala je, slušaju građane i njihove probleme. Lokalne organizacije, po Ahmetović, moraju imati udio i u sudjelovanju u financijama, kao što predsjednik, predsjedništvo i potpredsjednici moraju biti tim. SDP-u, drži Ahmetović, ponovno trebaju i pojedinci iz akademskih krugova koji su i nekad bili uz SDP.

– Naše ekonomske politike nisu građanima prepoznatljive. Zalažem se za modernu socijalnu demokraciju kakva postoji u razvijenim zemljama te za ekološko, socijalno, tržišno gospodarstvo – kazala je Ahmetović i dodala da SDP mora inzistirati na ravnomjernom razvoju regija, posebnom statusu za zdravstvo, a da borba protiv korupcije mora postati izvorno SDP-ova paradigma.

VIDEO Zlatko Komadina na konferenciji o unutarstranačkim izborima u SDP-u

Kandidatura Mirele Ahmetović za predsjednicu stranke rijetko je koga iznenadila jučer u SDP-u. O njoj se “šuškalo” proteklih tjedana, a sama Ahmetović nije htjela otkrivati svoje namjere prije nego što je početkom tjedna o odluci da će se natjecati za predsjednicu obavijestila članove SDP-a Primorsko-goranske županije. Poznavatelji prilika u toj organizaciji kažu kako je Ahmetović odluku sigurno donijela u dogovoru sa svojim “mentorom” primorsko-goranskim županom i trenutačnim v.d. predsjednika SDP-a Zlatkom Komadinom pod čijim je Ahmetović, kažu, utjecajem i slovi za njegovu “učenicu”.

– Poznajem Mirelu dugi niz godina i ona je doista kreacija Zlatka Komadine, prava njegova škola. Uvjeren sam da bez njegova miga nije ušla u ovu priču kao što sam uvjeren da on gurajući nju u utrku za predsjednicu pokazuje kako nema namjeru pustiti uzde u stranci nekome tko nije njegov izbor – kaže jedan ugledni član primorsko-goranskog SDP-a.

Protiv LNG terminala

No bez obzira na to kojoj struji pripadali, svi naši sugovornici o Mireli Ahmetović, rođenoj 1981. godine u Rijeci, govore da joj se mora priznati da je uporna pa čak, kažu, i ratoborna kada misli da je u pravu.

Pokazala je to i kada se borila da ne dođe do gradnje LNG terminala u njezinu Omišlju na Krku što je definitivno tema na kojoj je Ahmetović stekla i nacionalnu prepoznatljivost na političkoj sceni. Po uzoru na Bjelovar, Mirela Ahmetović ujedno je i potpuno otvorila proračun svoje Općine javnosti kako bi svi zainteresirani imali uvid u sve njegove stavke čime je dodatno stekla simpatije javnosti.

Ahmetović nije zapostavila ni svoje obrazovanje. Diplomirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, a magistrirala na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci kao magistrica društvenih znanosti u polju ekonomije. Znanje je to koje bi joj s obzirom na financije SDP-a, dugove i probleme svakako trebalo koristiti postane li nova liderica.

Naš drugi izvor iz Primorsko-goranskog SDP-a, koji će za Ahmetović, kaže, i glasati na skorašnjim unutarstarnačkim izborima, tvrdi da je novopečena kandidatkinja iznimno inteligentna i veliki borac, a za razliku od Peđe Grbina ima i iskustvo upravljanja koje nije zanemarivo.

– Osim što vodi Općinu, i to uspješno, ima iskustvo i vođenja lokalne organizacije, a iznimno je aktivna i u županijskoj organizaciji – kaže naš izvor iz SDP-a PGŽ-a. I iako nije upitno da ima potporu Zlatka Komadine, on, prema našem izvoru, nema nikakve ambicije da preko nje vodi nacionalni SDP. Niti Mireli Ahmetović, kaže, to treba.

– Ima dovoljno čvrstine i stava da vodi stranku. Uz to, ona nije netko tko dijeli i zbog toga je ozbiljna kandidatkinja – zaključuje naš izvor iz SDP-a.

Članovi drže da bi moglo biti nepravilnosti s članarinama

Izbori za predsjednika SDP-a održat će se 26. rujna. Uz Mirelu Ahmetović svoju je kandidaturu istaknuo i saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin, a ovog tjedna mogle bi pasti još dvije kandidature. Naime, prema neslužbenim informacijama svoju će kandidaturu ovog tjedna istaknuti i krapinskozagorski župan Željko Kolar, a još je pod upitnikom i ima li takvih ambicija Ranko Ostojić koji je prije četiri godine izgubio na izborima od Davora Bernardića.

Istog dana kada se održavaju izbori za šefa SDP-a članove će birati i novo Predsjedništvo i novi Glavni odbor stranke, a pravo glasa imaju samo oni koji redovito plaćaju članarinu, odnosno oni koji su svoj dug za članarinu podmirili. Kako se neslužbeno doznaje, u SDP-u će, nakon svih podmirenja, pravo glasa imati oko 12 tisuća glasača. Zanimljivo, prije četiri godine kada je na izborima pobijedio Davor Bernardić to pravilo o plaćenoj članarini nije vrijedilo, odnosno nije bilo u Statutu. Već sada mnogi u SDP-u strahuju da bi upravo s članarinama moglo biti nepravilnosti i naglašavaju kako bi to stranka morala raditi transparentnije.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 62

KA
karlodrago
22:03 19.08.2020.

SDP ne može bez titove demokracije a ustvari ona ga uništava ,zato tko god bio predsjednik SDP-a ne može ih spasiti od gašenja i nestanka.

AB
abokatstir
22:41 19.08.2020.

Ima li tko normalan u toj partiji ?

PL
@ploto@
20:54 19.08.2020.

Jel to kćer od Ahmet age ?