kremlj to smatra atentatom

Tko je dronom napao Putinovu rezidenciju? Američki obavještajci došli do zanimljivog otkrića

Foto: Reuters/PIXSELL
Napad na Kremlj
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Vladimir Putin meets with Bosnian Serb leader Milorad Dodik in Moscow
Foto: Reuters/PIXSELL
Putin
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Vladimir Putin meets with Bosnian Serb leader Milorad Dodik in Moscow
25.05.2023.
u 08:37
Američki dužnosnici rekli su da je napad dronovima na Kremlj ranije ovog mjeseca vjerojatno orkestrirala jedna od ukrajinskih specijalnih vojnih ili obavještajnih jedinica, što je posljednja u nizu tajnih akcija protiv ruskih ciljeva koje su uznemirile Bidenovu administraciju, piše New York Times
Pogledaj originalni članak

Početkom svibnja Rusija je priopćila da je spriječila "teroristički" napad na Putinov dom. Kremlj je tada tvrdio da je zaustavio napad dronom na predsjedničku kuću Vladimira Putina. Napad je Kremlj  nazvao "planiranim terorističkim činom" i rekao da ga smatra pokušajem atentata na ruskog predsjednika.

New York Times objavio je kako američki obavještajci vjeruju da je Ukrajina odgovorna za napad dronom koji je oštetio Kremlj, a koji je Rusija označila pokušajem atentata na Vladimira Putina iako ruski predsjednik u tom trenutku nije bio u zgradi. Američki dužnosnici rekli su da je napad dronovima na Kremlj ranije ovog mjeseca vjerojatno orkestrirala jedna od ukrajinskih specijalnih vojnih ili obavještajnih jedinica, što je posljednja u nizu tajnih akcija protiv ruskih ciljeva koje su uznemirile Bidenovu administraciju.

VEZANI ČLANCI:

Američke obavještajne agencije ne znaju koja je jedinica izvela napad i nije jasno jesu li predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ili njegovi najviši dužnosnici bili svjesni operacije.

New York Times dalje piše kako američki dužnosnici kažu da je "niska" njihova razina sigurnosti da je ukrajinska vlada izravno odobrila napad dronom na Kremlj, ali to je zato što obavještajne agencije još nemaju konkretne dokaze koji bi identificirali koji su vladini dužnosnici, ukrajinske jedinice ili operativci bili uključeni.

Bidenova administracija zabrinuta je zbog rizika da će Rusija okriviti američke dužnosnike i uzvratiti širenjem rata izvan Ukrajine. Američke špijunske agencije vide sliku labave konfederacije ukrajinskih jedinica koje su sposobne provoditi ograničene operacije unutar i izvan Rusije, bilo korištenjem vlastitog osoblja ili partnera koji rade pod njihovim vodstvom. Neke od tih misija mogle su se provesti uz malo, ako uopće, nadzora Zelenskog, rekli su dužnosnici.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov komentirao je izvješća u New York Timesu da Ukrajina stoji iza napada bespilotnim letjelicama na Kremlj  te rekao da "nema velike razlike koja od jedinica kijevskog režima stoji iza toga". "Odmah smo rekli da kijevski režim stoji iza ovoga", kazao je Peskov.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski negirao je da je Ukrajina odgovorna.

Video: Rusko ministarstvo tvrdi da su njihovi ratni brodovi odbili napad ukrajinskih dronova

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

FF
FRU-FRU
09:50 25.05.2023.

smijurija...znači Ukrajinci su dronom u gluho doba noći pogodili vrh kupole u kremlju kako bi pogodili putina koji kao 1. u to doba noći u kremlju uopće ne boravi, kao 2.-da je i bio u kremlju sigurno ne bi čučao gore na vrhu pod kupolom i kao 3. tako malom količinom eksploziva na dronu nemoguće je probiti objekt i nekoga ubiti pa je putin mogao u toj hipotetskoj varijanti stradati jedino da je u gluho doba noći čučao na vrhu kupole kremlja....ne znam tko piše te analize, ali su smijurija

PV
prcko.vita
09:47 25.05.2023.

Putina će ubiti nehotice njegovi, samo treba napisati pravu cifru na tjeralici, i jamčiti tajnost i sigurnost onome tko ga likvidira. Mislim da bi 10 milijuna dolara vrijedila njegova glava.

Avatar papigagolog
papigagolog
08:58 25.05.2023.

Pa, kad je mogao avion u Pentagon...