Dan sjećanja na fojbe

'Tito je ubijao nevine Talijane, treba mu oduzeti odlikovanje'

Foto: Reuters/PIXSELL
Matteo Salvini
Foto: Luigi Mistrulli/IPA/PIXSELL
Matteo Salvini
Foto: Reuters/PIXSELL
Matteo Salvini
11.02.2020.
u 16:29
Salvini: Žalosno je što su ove žrtve nekim Talijanima manje bitne jer su ih ubili komunisti
Pogledaj originalni članak

Lud je tko negira holokaust i lud je onaj tko negira fojbe. To je neprijatelj kojega treba suzbiti kao i indiferentnost, nasilje i neznanje, kazao je čelnik talijanske Lige Matteo Salvini jučer na margini postavljanja vijenca kod fojbe u Monrupinu pokraj Trsta, na Dan sjećanja na talijanske žrtve koje su proganjali i u krške jame bacali Titovi partizani.

Vijenci su položeni i na fojbu u Bazovici, također pokraj Trsta, gdje su, osim Salvinija, bili i Maurizio Gasparri kao predstavnik Senata, ministar za odnose s parlamentom Federico D’Inca, čelnica stranke Talijanska braća Giorgia Meloni... Poslijepodne je u Senatu održana komemoracija kojoj su uz predsjednicu Senata Elisabettu Casellati prisustvovali i predsjednik Zastupničkog doma Roberto Fico i premijer Giuseppe Conte.

Pravo etničko čišćenje

Salvini je objavom na Twitteru odao “počast mučenicima fojbi, tisućama muškaraca, žena i djece koje su komunisti masakrirali samo zato što su bili Talijani”.

Casellati je priopćila da “sjećanje na fojbe znači sjećanje na tisuće žrtava, sjećanje na egzodus i tragediju stotina tisuća Talijana protjeranih s njihovih prostora te je to moralni imperativ i temeljno učenje koje treba prenijeti novim generacijama. Previše se godina o toj drami vodila neka vrsta građanskog kulturnog rata koji je doveo do protupovijesnog, protutalijanskog i protuhumanog negacionizma.”

Salvini je preko društvenih mreža priopćio kako bi Dan sjećanja trebao cijelu zemlju ujediniti u sjećanju na tisuće “žena, muškaraca i djece masakriranih samo zato što su bili Talijani. To je bilo pravo etničko čišćenje koje su proveli slavenski komunisti, i ne samo oni.”

– Potrebno se sjećati tih događaja iz prošlosti kako se u budućnosti više ne bi dogodilo takvo zvjerstvo – poručio je Salvini i dodao kako je žalosno što ima još onih koji smatraju da postoje mrtvi prvog reda i mrtvi drugog reda, po kojima su ti “Talijani malo manje mrtvi jer su ih ubili komunisti”, ali dodao je da ima još mali broj takvih negacionista.

I ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio na Facebooku je poručio kako su “predugo bili zaboravljeni oni ubijeni i bačeni u krške jame, fojbe, simbol terora, ubijeni u logorima ili primorani na egzodus”. Mnoge talijanske civile u Furlaniji-Julijskoj krajini, Kvarneru i Dalmaciji “eliminirale su jugoslavenske milicije na koncu i poslije Drugog svjetskog rata”. Di Maio poziva da se ne zaborave ti događaji koje treba pretvoriti u učenje i veličanje vrijednosti mira. Zaborav i negacija nepravde i smrti najgori su neprijatelji s kojima se treba suočiti kako ni jedno mučenje ili ubojstvo u bilo kojim povijesno-političkim okolnostima ne bude zaboravljeno, već da bude upozorenje i novi put.

“Mržnja izaziva osvetu”

Predsjednik republike Sergio Mattarella priopćio je, kako je objavljeno u nedjelju na stranici Quirinala, sjedištu talijanskih predsjednika, kako još ima onih koji niječu fojbe, ali se danas treba sukobiti s jakim osjećajem indiferentnosti i nedostatkom savjesti prema onome što se dogodilo u povijesti. A ti događaji “uče nas da mržnja izaziva osvetu, diskriminaciju i hrani drugu mržnju i nasilje”.

Na ovogodišnji Dan sjećanja, ustanovljen odlukom parlamenta 2004., politički čelnici uglavnom su se okomili na one koji su negirali tragična stradanja Talijana, a takvih je u Italiji bilo mnogo. Bilo je i onih koji nisu htjeli pomoći talijanskim izbjeglicama, nazivali su ih fašistima i govorili im da se vrate odakle su došli u Italiju.

Nakon što su bili protjerani iz tadašnje komunističke Jugoslavije, Talijani su i u Italiji godinama živjeli u posebnim kampovima, zanemarivani, pa i vrijeđani. Danom sjećanja nastoji se ispraviti ta nepravda. A Meloni traži i da se oduzme odlikovanje koje je Italija svojedobno dala Titu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 162

Avatar Mad Rascal
Mad Rascal
17:09 11.02.2020.

"Žalosno je što su ove žrtve nekim Talijanima manje bitne jer su ih ubili komunisti". Eh moj Salvini, i u Hrvatskoj je situacija identicna... onih preko pola milijuna Hrvata ciji posmrtni ostaci su zatrpani u preko 1500 jama... i njih se tretira kao "malo manje mrtvi jer su ih pobili komunisti"! I u Hrvatskoj jos uvijek dominiraju oni koji nijecu ili umanjuju broj zrtava Kriznog puta, politickih i ideoloskih cistki..., i Hrvati se svakodnevno suocavaju s jakim osjecajem indiferentnosti i nedostatkom savjesti prema komunistickim zlocinima. U Italiji se barem govori o tome na najvisoj politickoj razini, u Hrvatskoj se natjecu u guranju "pod tepih" sjecanja na te zlocine i opstruiranju bilo kakvih istrazivanja...

BB
Bruno_Bear1
16:42 11.02.2020.

Koliko je tek pobio Hrvata nakon rata i zato je dobio orden jednog od najvećih zločinaca svijeta.

RA
Ranko
17:00 11.02.2020.

Ma u pravu si majstore, stvarno je puno talijana stradalo u fojbama krajem rata! Aliii, zasto ne spominjete barem tisuce hrvata koje su pobili talijani kroz okupaciju Istre, Rijeke i pogotovo Dalmacije?? Di su pusta streljanja, progoni, logori, mučenja....? Ni riči!