S ljubavlju, Simon

Tinejdžerski klasik osvojit će vas toplinom i humorom

Tinejdžerski klasik osvojit će vas toplinom i humorom
17.06.2018.
u 15:25
Simon je ipak priča za mase, preholivudizirana, koja neće smetati ni najzadrtijim konzervativcima. Usput, to je i povratak tinejdžerskog filma na velika vrata
Pogledaj originalni članak

Prva pomisao kad počnete gledati ovaj film jest – pa nismo li sličnu priču gledali u filmu “Skrivena ljubav”, remek-djelu Luce Guadagnina i najboljem filmu iz 2017.? Jer nekoliko stvari jako podsjeća na taj film: mladić Simon (u “Skrivenoj ljubavi” to je Elio) otkriva svoju homoseksualnu prirodu, zaljubljuje se, a usput ima vrlo tolerantne roditelje koji prihvaćaju njegovu sklonost.

No, dok je priča u “Skrivenoj ljubavi” jedna beskrajno čarobna poetika, u kojoj se dva muškarca poput pupoljka razotkrivaju jedan drugome, odlazeći često i preko ruba konvencionalne muške ljubavi na filmu, Simon je ipak priča za mase, preholivudizirana, koja neće smetati ni najzadrtijim konzervativcima. Usput, to je i povratak tinejdžerskog filma na velika vrata.

Tko je Blue?

Priča se vrti oko 17-godišnjeg Simona koji se zaljubljuje u dečka iz škole kojega nikada nije vidio, već se dopisuju e-mailovima. No Simon postaje toliko opsjednut svojim elektroničkim partnerom da to prerasta u očaj, pa u svakom dečku u školi počinje gledati misterioznog Bluea – tako se naime potpisuje mladić s kojim se dopisuje.

Ako se sjetite Billa Murraya u Jarmuschovu filmu “Slomljeno cvijeće” kada u svakom dvadesetogodišnjaku vidi svog potencijalnog sina, jako će vas podsjetiti na Simona. Potraga za ljubavlju, bez obzira na to kako ona fizički bila utjelovljena, pokazuje sav očaj jednog tinejdžera homoseksualca danas u Americi da pronađe partnera. Iako sve vodi prema očekivanom raspletu, ipak će vas do kraja golicati pitanje – tko je dovraga taj Blue koji je toliko zaintrigirao Simona?

Tržište još gladno

Od “Planine Brokeback” naovamo imamo nekoliko sjajnih izleta sa sličnom tematikom i nameće se pitanje – zašto je većina filmova s homoseksualnom temom dirljiva i dobro sročena (ne radi se samo o muškim ljubavima, odličan primjer je i ženski “Carol”).

Očito je ovo teren kojega se filmsko tržište nije zasitilo, puno je još propitkivanja i tajni, i još će dugo biti golicavo brojnim autorima jer nudi i društvenu angažiranost i istraživački rad. Simon je simpatičan, nepretenciozan, topao i humorističan, pravi tinejdžerski gej klasik.

Kultni Wim Wenders ovaj nas je put zatekao s teško prohodnim filmom u koji je utrpao teroriste, klimatske promjene, ljubavnu priču i špijunske igre. Nakon slučajnog susreta i strasne ljubavne avanture profesorica biologije Danny sprema se za zaron na dno oceana. No nervozna je jer nikako ne dobiva poruku svog dečka Jamesa, inače špijuna, kojega su zarobili džihadisti. Wenders se raspršio na mnoštvo fronti tako da je otupio dobru ljubavnu priču.

Priča i nije loša: par mladića koji gostima restorana preparkiravaju automobile pljačkaju njihove kuće dok oni večeraju. Jedan od njih tijekom provale kod bogatog gosta restorana otkriva izmučenu djevojku vezanu lancima i pokušava je spasiti... Film s kapacitetom ipak je realiziran kao jednosmjerna ulica i klasičan američki triler koji je u krizi (za razliku od španjolskog koji je u ekspanziji). Par duhovitih dosjetki ne čini ga boljim, no napetosti ipak ne nedostaje.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.