PREDSJEDNIČKI IZBORI

Tihanovska: Pobijedit ću Lukašenka, želim da mi se vrate djeca

Foto: Nataliya Fedosenko/Newscom/PIXSELL
Rally supporting presidential candidate Tikhanovskaya in Minsk, Belarus
Foto: Natalia Fedosenko/Newscom/PIXSELL
Belarusian opposition holds unauthorized rally in Minsk
Foto: Nataliya Fedosenko/Newscom/PIXSELL
Rally supporting presidential candidate Tikhanovskaya in Minsk, Belarus
09.08.2020.
u 07:15
Kandidatkinja na bjeloruskim izborima morala je poslati djecu u inozemstvo zbog brojnih prijetnji.
Pogledaj originalni članak

Svetlana Tihanovska (37), čelnica oporbene koalicije koja se na sutrašnjim predsjedničkim izborima sučeljava s predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom (65), koji je na vlasti već 26 godina, ima jednostavan predizborni program: biti izabrana, maknuti Lukašenka s vlasti i sazvati transparentne izbore u roku od šest mjeseci. U Bjelorusiji još postoji smrtna kazna, a tajna služba i dalje se zove KGB.

“Opet ću peći krmenadle”

– Ne želim vlast. Želim da se moja djeca vrate u zemlju (izvela ih je iz zemlje radi sigurnosti, op. a.) i da se vrati moj suprug (Sergej Tihanovski, 41-godišnji poznati bloger i Lukašenkov oporbenjak uhićen u svibnju zbog sudjelovanja na prosvjedima, op. a.), te želim ponovno peći krmenadle. Kada budete glasovali za Tihanovsku, ne glasujete za politiku, već za promjene koje će stići novim legitimnim izborima – kazala je Tihanovska na mitingu prošle nedjelje.

U Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, trebao se 6. kolovoza održati skup oporbe, ali je zabranjen, a Marija Morz, šefica predizborne kampanje Tihanovske, bila je nakratko pritvorena kako bi je se upozorilo na moguće posljedice zbog održavanja nedopuštenih skupova. Lukašenko je 1991. bio jedini bjeloruski zastupnik koji je glasovao protiv raspuštanja Sovjetskog Saveza. Na vlasti je od 1994., otkad je pobijedio na svim izborima jer ima potpunu kontrolu u zemlji i sistematski tlači medijei oporbu.

Na međunarodnoj razini uspio je održati određenu ravnotežu u diplomatskim i ekonomskim odnosima s Rusijom i Europskom unijom. No, od siječnja ove godine odnosi s Rusijom nisu najbolji. Moskva je poništila sporazume s Minskom o energetskoj opskrbi Bjelorusije, čime je pogoršana inače loša ekonomska situacije te zemlje. Epidemija koronavirusa ju je također pogodila i, prema podacima, u koje malo tko vjeruje, odnijela je u smrt nešto manje od 600 osoba. I tu je brojku negirao Lukašenko, zbog čega ga se kritiziralo.

Režim uhitio oporbu

Na početku godine činilo se kako postoji neka, premda malena, mogućnost za oporbu na izborima u srpnju, ali je u svibnju vlast isključila iz utrke glavne Lukašenkove protukandidate. Osim Sergeja Tihanovskog, glavni Lukašenkov protukandidat bio je Viktor Babariko, bankar koji je na osnovi ispitivanja javnog mišljenja mogao dobiti i više od 50 posto glasova. Uhićen je u lipnju pod sumnjom da je počinio neka financijska kaznena djela.

Obojci je zapriječeno sudjelovanje na izborima. Treći kandidat Valeri Cepkalo morao je napustiti Bjelorusiju jer je doznao da bi mogao biti uhićen. Nakon što je bio isključen kao kandidat na izborima, Sergej Tihanovski je organizirao prikupljanje potpisa za kandidaturu supruge Svetlane, bivše nastavnice engleskog i prevodiljice, a sada kućanice. Svetlani Tihanovskoj pridružile su se Veronika Cepkalo, supruga Valerija, i šefica Babarikove kampanje Maria Kolesnikova, te su stvorile koaliciju.  

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
11:49 09.08.2020.

Uz Srbiju i Rusiju zadnja diktatorska zemlja Europe. Ja im želim promjene.

Avatar peacemaker
peacemaker
09:38 09.08.2020.

Apis već odradio izbore za Lukašenka.