tjedni pregled

Svjetski mediji pišu o trijumfu hrvatskih znanstvenika koji su otkrili ustnike i četostaše - kombinaciju ustaše i četnika

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Svjetski mediji pišu o trijumfu hrvatskih znanstvenika koji su otkrili ustnike i četostaše - kombinaciju ustaše i četnika
09.08.2020.
u 13:06
Oduševljeni Miloševićem dolaskom u Knin, neki idu toliko daleko da su proglasili kraj Domovinskog rata, zaboravivši da najprije moramo završiti onaj za koji budale i optimisti misle da je okončan '45.
Pogledaj originalni članak

Subota 1. 8. 2020.

Poznata lingvistica Karolina Vidović Krišto, nakon što je zadihana utrčala u Sabor kako bi ispravila Anju Šimpragu koja je u svom govoru, o užasa, izrekla dvije srpske riječi, ponovno briljira. Nije joj bilo dovoljno što je Anjin srbočetnički august ispravila u kolovoz, nego je u kolovozu otkrila podmetnutu cijelu srpsku željezničku kompoziciju, pa je agresorski voz žurno zamijenila vlakom, da bi onda zakucala mijenjanjem kola u igru, tako da je kolovoz sada postao igrovlak. Tko ne bude tako govorio i tko u javnom prostoru izgovori kolovoz, može očekivati zadihanu KVK za vratom, koja će ga optužiti da provodi Memorandum II.

Nedjelja 2. 8. 2020.

Izlaganje Anje Šimprage, indijanskog imena Djevojčica Iz Kolone, izazvala je pozornost hrvatske javnosti, koja je ostala potpuno osupnuta, zabezeknuta i iznenađena do sada u javnosti potpuno nepoznatom činjenicom da su u nekakvim, valjda petim, kolonama u igrovlaku 1995. stradali neki Srbi. Kako u našoj zemlji uopće nije predviđena mogućnost da Srbi mogu patiti, odmah su se javile stotine hrvatskih djevojčica iz kolona koje su se u drugom smjeru kretale samo četiri godine prije, pa su stvari sjele na svoje mjesto. Ne damo da Srbi pate i gotovo.

Ponedjeljak 3. 8. 2020.

Danima su građani Zagreba pogledavali u nebo, ali nije bilo ni oblačka. Bilo im je nešto sumnjivo jer već nekoliko dana u metropoli nije bilo ni potresa, ni poplave, a nije bilo ni Ivana Pernara da im objasni u čemu je problem. I onda, kada su mnogi već odustali, oko 18.30. nebo se otvorilo, na Zagreb se strovalila oluja i tuča. Zagrepčani su odahnuli i krenulo je klađenje koji će dio grada prvi pokleknuti. Nekoliko odvjetnica već se skupilo u Miramarskoj da vide kojeg će prvog vozača trebati izroniti, ali ovog puta nije bilo previše drame. Polako, bit će toga još.

Utorak 4. 8. 2020.

Nevjerojatan propust Vladina protokola u Kninu. Valjda su se previše fokusirali na ratne veterane kako se sutra ne bi mogli previše približiti državnom vrhu, pa su cijeli dan postavljali ograde, a onda im se iza leđa uvukao Andrija Jarak Pegula, poznati reporter Nove TV, kojeg je pučanstvo ovjekovječilo u kletvi "dabogda o tebi izvještavao Andrija Jarak", što znači da si nastradao, uhićen ili u nekom drugom problemu. Dobro sigurno nije. Čim ga je vidio, Plenki je dobio živčani slom jer je sutra sve trebalo biti bez greške. Naravno, čim je Pegula kročio u Knin, odmah je zapuhala strašna bura. Tko zna što nas čeka sutra.

Srijeda 5. 8. 2020.

Evo nam konačno dana domovinske zahvalnosti. Sve funkcionira besprijekorno. Bura dere s Dinare, virus ubija bolje od cjepiva. Ratni veterani, lokalni bukači i desničari udaljeni su na propisnu udaljenost, ali zvijezda dana je Srbin Boris Milošević koji je, osim što je Srbin, i potpredsjednik Vlade RH. Njegov dolazak potpuno je izbezumio hrvatske ultradesničare, koji su 25 godina svaki put u Kninu i Vukovaru optuživali Srbe da svojim nedolaskom na proslavu Oluje i Dan sjećanja u Vukovaru iskazuju prijezir prema domovini, a sada im je Milošević razbio jedan od okvira za mržnju. Snašli su se odmah i rekli da nije trebao dolaziti, tako da sada imaju drugi narativ.

Četvrtak 6. 8. 2020.

Svi su oduševljeni jučerašnjom proslavom, čak neki idu toliko daleko da su proglasili kraj Domovinskog rata, valjda zaboravivši da najprije moramo završiti onaj prije njega za koji su budale i optimisti mislili da je zgotovljen 1945. Zabilježen je samo jedan incident, točnije nesporazum, kada je pukovnik Marko Skejo s 40 hajduka pogriješio i umjesto na proslavu došao na komemoraciju. Skejo i hajduci mislili su da se ovdje nešto komemorira te su demonstrirali jedinstven hrvatski žalbeni običaj u kojem arambaša zaurla: "Za dom", a hajduci složno i čvrsto poput snopa pruća zakriče iz petnih žila: "Spremni!" Mnogi miješaju taj uzvik s ustaškim "za dom spremni", vjerojatno zato što su isti. Policija zna za tu razliku, pa se nije miješala.

Petak 7. 8. 2020.

Svjetski mediji izvještavaju o nevjerojatnom otkriću u Hrvatskoj. Hrvatski znanstvenici otkrili su takozvane ustnike ili četostaše, oksimoronsku kombinaciju ustaše i četnika ili četnika i ustaše. Riječ je o građanima Miloradu P. i Borisu M., koje su nakon proslave u Kninu hrvatski desničari nastavili smatrati četnicima, a srpski su ih proglasili izdajnicima i ustašama. To je privuklo pozornost hrvatskih znanstvenika jer se do sada vjerovalo da se u jednoj osobi ne mogu sljubiti takve dvije krajnosti. Osim toga, nekoliko znanstvenika nakon proslave praznika u Kninu tvrdi da je moguće pomirenje Srba i Hrvata, ali da se ta hrabra teza još ispituje jer i njima zvuči nevjerojatno.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

EM
Emoji
13:35 09.08.2020.

Govnar Ivanišević u službi pupavca i Plenkovića!

Avatar rubinet
rubinet
14:11 09.08.2020.

Odavno ne pročitah bolji uradak. Vrh novinarstva.

KA
KatarinaP.
14:41 09.08.2020.

Super je ovo cviljenje po komentarima 😉