Svjedok o kupovini glasova

“U autobusu su dijelili listiće na kojima je pisalo za koga glasati”

“U autobusu su dijelili listiće na kojima je pisalo za koga glasati”
06.03.2018.
u 08:53
Miodrag Gagić: Švonja mi nije platio 10.000 kuna jer nije dobio glasova koliko je očekivao
Pogledaj originalni članak

– Ja nisam agitirao niti im govorio za koga da glasuju – izjavio je jučer na Općinskom sudu u Zadru Branislav Švonja, gradski vijećnik Obrovca koji živi u Novom Sadu. Švonja je optužen da je na lanjske lokalne izbore u Obrovcu organizirao dolazak birača iz Srbije koji su trebali glasati za listu na kojoj je ovaj čelnik Demokratske partije Srba bio s SDSS-om te je tako “povrijedio slobodu odlučivanja birača”, za što je zapriječena zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Slikao listić kao dokaz

Za Švonju nema ničeg spornog u tome što je “sponzorirao” dolazak birača, iako je i sam bio na jednoj od izbornih lista, pa je kazao kako ne smatra da je počinio kazneno djelo i da nije kriv. Podizanjem optužnice protiv Švonje zapravo je postalo službeno ono o čemu se godinama govorilo, a to je da se trguje glasovima pripadnike srpske zajednice koji na izbore dolaze organizirano, a čije troškove putovanja plaća onaj za koga glasaju. – Podrazumijeva se da ćeš glasati za onoga tko ti je platio put – rekao je na suđenju Švonji svjedok Miodrag Gagić.

On tvrdi da je po Švonjinu nalogu unajmio autobus i napunio ga glasačima iz Srbije, no Švonja mu na kraju nije platio obećanih 10.000 kuna za troškove prijevoza, nakon čega je istraga bila i pokrenuta jer vozači nisu htjeli voziti za Srbiju dok dug ne bude podmiren pa su putnici “zapeli” na obrovačkom kolodvoru koji od rata ne radi. – Slikao sam listić da pokažem Švonji da sam glasao za njega – kaže Gagić.

Put iz Srbije plaćaju obveznici

Ovaj je svjedok rekao i da su putnicima u autobusu podijeljeni listići s naputkom kako glasati: trebalo je zaokružiti na listi za gradonačelnika trebalo Antu Župana (HDZ), na listi za vijeće listu SDSS-a, a na listi za zamjenika gradonačelnika Stanka Mijića (SDSS). Gagić je kazao da se sa Švonjom upoznao preko Dragana Milanka i da su poslije sami dogovarali detalje oko organizacije puta. Švonja mu na kraju nije platio, uvjeren je, zato što nije dobio onoliko glasova koliko je očekivao. Švonja negira Gagićev iskaz.

Nedugo nakon što je potvrđena optužnica protiv Švonje, Optužno vijeće zadarskog Općinskog suda potvrdilo je optužnicu koju je tužiteljstvo zbog izborne prijevare podnijelo protiv Brigite Karamarko, Marine Gulan i Luke Nekića. Njih troje bili su članovi biračkog odbora u Žegaru, naselju u sastavu Obrovca, na lokalnim izborima održanim u svibnju prošle godine. U ovom se slučaju radi o tome da su u glasačkoj kutiji za nacionalne manjine bila dva listića više nego što je bilo evidentiranih birača koji su izašli na izbore pa su osumnjičeni zaokruživanjem imena dviju osoba s biračkog popisa “doskočili” tome kako izbjeći ponavljanje izbora. Suđenje Branislavu Švonji nastavlja se 16. travnja saslušanjem četvero svjedoka. Jedan od njih je Dragan Milanko koji je za Večernji list na pitanje tko zapravo plaća dolazak birača iz Srbije odgovorio: “Vi, porezni obveznici.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

DU
Deleted user
09:02 06.03.2018.

HDZ i SDSS su još jednom demonstrirali svoj koalicijski potencijal. Na jedan autobus sdssovih birača uvezenih u Hrvatsku deset autobusa iz Hrvatske je otišlo u smjeru Njemačke i Irske.

SO
SoloHan
09:00 06.03.2018.

Dosta je više tih Hercegovaca koji nama Hrvatima biraju vladu.

Avatar PlenKiMoon
PlenKiMoon
10:31 06.03.2018.

HDZ-zloč.org. se raspada, ispadaju kosturi sa svih strana, mast debelo namazana se topi od Agrokora do ovoga oko glasova,Mamić sprema dokaze kako je u BUJICI najavio! Propast je blizu a sudit će vam ŽIVI ZID odnosno narod koji deložirate a oni će glasat za njih i stati vam na put a isto čeka i SDP uskoro!!!