POŠAST SVINJSKE KUGE

Svinjetina poskupljuje: Cijene će rasti i kod nas, u EU već 30% više

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Svinjetina poskupljuje: Cijene će rasti i kod nas, u EU već 30% više
16.04.2019.
u 12:07
Zbog opasnog virusa koji je poharao kineske svinjogojske farme, Kinezi traže sve više europske svinjetine, a kako je nema dovoljno, cijene rastu u nebo
Pogledaj originalni članak

Nagli porast kineske potražnje za svinjskim mesom, nakon što je zbog afričke svinjske kuge (ASK) na tamošnjim farmama usmrćeno više od milijun domaćih svinja, cijene je svinjetine lansirao u nebo.

Cijene te najvažnije sirovine za industriju mesa u Europi globalno su porasle čak 30 posto, stoji u dramatičnom priopćenju, koje je ovih dana medijima odaslala Europska industrija prerade mesa CLITRAVI, koja predstavlja oko 13.000 tvrtki s ukupnom proizvodnjom oko 13,5 mil. tona mesnih proizvoda i prometom od 80 milijardi eura.

Ugrožen cijeli opskrbni lanac

Takva situacija, upozoravaju, može ugroziti velik broj radnih mjesta i opstanak brojnih tvrtki s obzirom na to da troškovi sirovine u nekim slučajevima čine i 75 posto ukupnih troškova proizvodnje. A što je najgore, s obzirom na to da ASK i dalje prijeti, ugrožen je cijeli opskrbni lanac, poručuju iz CLITRAVI-ja.

Prema podacima TISUP-a (Tržišno-cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi), cijene pojedinih kategorija svježeg svinjskog mesa, karea, buta bez kostiju..., u hrvatskim su mesnicama prošlog tjedna u odnosu na predzadnji tjedan ožujka u prosjeku porasle 1-2 kn, dok su mesni proizvodi poput hamburger slanine u ožujku u odnosu na siječanj u veleprodaji poskupjeli i za desetak kuna na razini RH (sa 34,87 na 43,79 kn/kg), panceta za 4 kn/kg, šunka za 8 kn, pršut za 15 kn...

Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja, kaže kako su on i još nekoliko domaćih proizvođača naslonjeni na njemačku burzu pa tako i iz prve ruke mogu potvrditi kako za kilogram žive vage u zadnjih 4-5 tjedana dobiju 2 kn više po kili u veleprodaji, oko 30 eura više za svinju od oko 120 kg.

– U nas nema jedinstvenog tržišta, ali mene toliko sada plaća jedan njemački trgovački lanac u RH – objašnjava Jančo. Dodaje kako svinjogojci ranije nisu mogli pokriti sve troškove proizvodnje pa sa sadašnjom zaradom tek saniraju gubitke. Bilo bi super kad bi to potrajalo, no o oni strepe od afričke svinjske kuge. Bolest je već prisutna i u Mađarskoj, Italiji, Rumunjskoj..., a RH sa sadašnjom proizvodnjom pokriva jedva 60 posto potreba.

Do Uskrsa ‘pristojne’ cijene

Nemamo svinjetine za izvoz, ali se na nas reflektiraju vanjske cijene. Cijene svinjetine u nas se od početka godine nisu drastično mijenjale, dijelom i zbog smanjenog PDV-a s 25 na 13%, no poslije Uskrsa, kad krene sezona roštilja, cijene će svakako rasti – uvjeren je Jančo.

U domaćim mesnim industrijama kažu kako je u odnosu na isto razdoblje 2018. cijena svinjske polovice 10% viša, a u odnosu na mjesec ranije 14%, čime je već sad nadmašen petogodišnji prosjek.

Cijene mesa i mesnih prerađevina sada bi tako trebale biti minimalno 10% više, no većina velikih trgovaca još ne pristaje na više cijene domaćih proizvođača, a kako su se ranije pobrinuli za uskrsni asortiman, ovih blagdana za rolane plećke, lopatice, šunke... nećemo znatnije izdvajati u odnosu na lanjsku godinu, dok će se početkom turističke sezone, u situaciji koja će očito potrajati mjesecima, poskupljenja određenih kategorija mjeriti i dvoznamenkastim brojem.

I proizvodnja u EU manja je 1,5 posto

Direktor Coatiastočara Branko Bobetić potvrđuje kako su kategorije svinjetine u EU, poput plećke, čvrstog masnog tkiva, carskog mesa... skuplje i više od 30%. S jedne strane, i u EU je zbog svinjske kuge pala proizvodnja 1,5% (za milijune komada, a najviše su pogođene krmače, što će imati dugotrajne posljedice), a s druge – Kina, koja je najveći globalni proizvođač i uvoznik svinja, otkupila je već sve europske zalihe i traži još pa cijene rastu i mnogima je teško ugovoriti potrebne količine.

Bobetić kaže kako u nas cijene još drastično ne rastu, no manje-više cijela hrvatska mesna industrija ovisi o uvozu te je i te kako realno očekivati i rast povećanja maloprodajnih cijena svinjetine, mesnih proizvoda, a i otkupnih cijena. Od svih kategorija mesa, u Hrvatskoj najviše trošimo svinjetine – 36 kg po stanovniku ili 12% više od prosjeka EU. RH, i kad bi imala dovoljno, ne može izvoziti svinje u Kinu jer nekoliko naših županija uz BiH nema status slobodnih od klasične svinjske kuge.     

Kineski premijer Li Keqiang sletio u Zračnu luku Dubrovnik 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 31

Avatar indigo25
indigo25
12:36 16.04.2019.

Plin će poskupjeti zbog krize na bliskom istoku, smeće će poskupjeti zbog globalnog zatopljenja i sveopćih ekoloških problema u svijetu, gorivo će poskupjeti isto zbog krize na bliskom istoku ( nije baš maštovito, ali ko pita ovce), PDV će porasti zbog nestašice novca u proračunu, mljeko će poskupjeti zbog kravljeg ludila... deru nas ko stoku.

MO
modovisisajteMaraschino
12:15 16.04.2019.

lažete ovaj napaćeni narod! neki dan priča kako EU proizvodi previše svinjetine pa su cijene preniske. sad problem u kineskoj svinjetini pa treba dizati cijenu

LA
larala
12:41 16.04.2019.

kakve veze ima svinjska kuga sa cijenama kad je ionako iz dosad viđenog vidljivo da sve meso zaraženih i bolesnih životinja ipak bez problema završava u trgovinama. inace, u kini je cca. radi kuge 20% manje mesa što i nije neki veliki problem jer je bolest izazvala i manju potražnju mesa na kineskom tržištu....tako da, ovo su samo price da bi se u hrvatskoj opravdala nova poskupljenja.