SPAS EURA

Svi osim Britanije i Češke pristali potpisati fiskalni pakt u ožujku

Foto: AFP/PIXSELL
\'German Federal Chancellor Angela Merkel arrives for a European Union summit at the EU headquarters on January 30, 2012 in Brussels. European leaders bid to close a chapter in the debt crisis today w
Foto: ''
'sarkozy'
Foto: 'CARL COURT'
'British Prime Minister David Cameron leaves his official residence in Downing Street in central London on December 8, 2011 on his way to attend an EU summit in Brussels. France and Germany drummed up
30.01.2012.
u 20:34
FT: Dogovor oko fiskalnog pakta velika je pobjeda Angele Merkel. Dogovoreno je i da će ESM, novi stalni fond (500 milijardi eura) za pomoć zemljama s problemima, početi funkcionirati već u srpnju ove godine.
Pogledaj originalni članak

Tekst fiskalnog ugovora koji će, kako se očekuje, spasiti euro od propasti, ali i stvoriti novi prestižni klub unutar EU dogovoren je večeras na summitu lidera Europske unije, a na njega je pristalo 25 od 27 zemalja članica, svi osim Velike Britanije i Češke. Hrvatska, čiji je premijer također sjedio u dvorani, još ne može prihvatiti ili odbaciti taj fiskalni sproazum jer prvo mora postati punopravna članica EU, što se očekuje 1. srpnja 2013. godine. Ali izglednije je da će i Hrvatska pristupiti tom novom klubu nego da neće.

Britanija je ostala po strani još u prosincu, a danas joj se pridružila Češka čiji je premijer to objasnio neizvjesnom i složenom procedurom za ratifikaciju takvog ugovora u čekom parlamentu. Češka ima i najvećeg euroskeptika među predsjednicima zemalja EU, koji bi teško potpisao dokument poput fiskalnog ugovora.

Fiskalni ugovor trebao bi biti potpisan početkom ožujka i zemlje koje ga potpišu, bez obzira bile unutar euro zone ili izvan nje, morat će držati svoj javni dug ispod 60 posto BDP-a i proračunski deficit ispod 3 posto BDP-a. Zemlje koje to ne budu činile mogle bi se naći pod udarom automatskih sankcija. Opći je dojam, koji tek treba biti potvrđen u praksi, da će te zemlje prepustiti nadnacionalnim institucijama novi dio svoga suvereniteta u području fiskalne politike.

Osim fiskalnog ugovora, sinoć je, po završetku summita EU, objavljeno i da će od srpnja početi funkcionirati novi stalni fond za financijsku stabilnost, tzv. Europski stabilizacijski mehanizam, u kojemu bi trebalo biti oko 500 milijardi eura za pomoć državama koje imaju problema s likvidnošću. Te dvije stvari - novi fiskalni ugovor koji treba spriječiti da se kriza ponovi u budućnosti i novi stalni fond koji će spašavati zemlje koje sada imaju probleme – predstavljaju dva dosad najjača udarca koji su europski lideri, u prvom redu kancelarka Merkel i francuski predsjednik Sarkozy, smislili da "ubiju" krizu i paniku.

Ovo je pobjeda za Angelu Merkel, komentirao je po završetku summita izvjestitelj Financial Timesa Peter Spiegel. Jedino pitanje nakon te pobjede ostaje: a gdje je tu  rast? Mnogi se, naime, boje da će opsjednutost smanjenjem deficita i javnih dugova uništiti svaku mogućnost gospodarskog rasta, koji je očajnički potreban Europi. To je na početku summita naglasio i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz u svome govoru.

– Naši građani ne mogu razumjeti zašto se, usred krize, mi prepiremo oko maglovitih pitanja institucija i članaka ugovora. Oni od nas očekuju odgovore na svoje svakodnevne probleme – rekao je Schultz.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 46

OB
-obrisani-
20:56 30.01.2012.

Pa da, koji k... predstavlja taj lakrdijaški markozi ? ko je njima dao ovlasti da drugima nameću svoja riješenja, a bez dogovora ? Ahaaaaa - masoni ! :((((((((

AL
ALPHAONE
21:24 30.01.2012.

kolaps eurozone u 12mj. 2011 je spasio draghi sa 500 milijardi iz ecb. to moze svako. portugalu treba dodatnih 30 mijijardi eur. otkuda? spanjolska je u recesiji. ko ce dati? do posljepodne se razgovaralo o gubitku suvereniteta grckog parlamenta. bravo. samo bezkriticno dalje, dalje i dalje. dok pukne.

OB
-obrisani-
23:26 30.01.2012.

Sastanak bez Quanah Parke je to moguce?