dogovor postignut

UBS preuzima svojeg rivala Credit Suisse kako bi spriječili krizu

Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
News conference on Credit Suisse after UBS takeover offer, in Bern
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
Meeting on UBS and Credit Suisse at the Swiss Finance Department, in Bern
19.03.2023.
u 20:28
Preuzimanje je dogovoreno nakon pregovora u kojima su sudjelovali financijski regulatori iz Švicarske, Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva. UBS i Credit Suisse svrstavaju se među 30 najvažnijih banaka u globalnom financijskom sustavu, a zajedno imaju gotovo 1,7 bilijuna dolara imovine.
Pogledaj originalni članak

Najveća švicarska banka, UBS, pristala je kupiti svog posrnulog rivala Credit Suisse u hitnom sporazumu o spašavanju s ciljem zaustavljanja panike na financijskim tržištima izazvane propašću dviju američkih banaka ranije ovog mjeseca. "UBS je danas najavio preuzimanje Credit Suissea", objavila je Švicarska nacionalna banka. "Ovo preuzimanje omogućeno je uz potporu švicarske savezne vlade, švicarskog tijela za nadzor financijskog tržišta i Švicarske narodne banke", dodali su.

Preuzimanje je dogovoreno nakon pregovora u kojima su sudjelovali financijski regulatori iz Švicarske, Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva. UBS i Credit Suisse svrstavaju se među 30 najvažnijih banaka u globalnom financijskom sustavu, a zajedno imaju gotovo 1,7 bilijuna dolara imovine. Globalna sjedišta UBS-a i Credit Suissea udaljena su samo 300 metara jedno od drugog u Zürichu, ali sudbina banaka u posljednje je vrijeme bila na vrlo različitim putevima, piše CNN. Dionice UBS-a porasle su 15 posto u posljednje dvije godine, a zabilježio je dobit od 7,6 milijardi dolara u 2022. U petak je imao tržišnu vrijednost od oko 65 milijardi dolara, prema Refinitivu.

VIDEO: Propala je moćna američka banka: 'I neki hrvatski start-upovi imali tamo depozite?'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

CE
CenzuriranUskoro
08:05 20.03.2023.

Mi bi kao ovo trebali ocijeniti pozitivno? A sve ide preko leđa robova vezanih kreditima.