provjera očinstva

Svaki 20. testirani tata u Hrvatskoj nije biološki otac

Foto: 'Zeljko Hladika/Vecernji list'
Svaki 20. testirani tata u Hrvatskoj nije biološki otac
21.05.2011.
u 17:50
Drastičan je primjer muškarca kojemu je supruga priznala da beba koju čeka nije njegova. DNK analiza pokazala je da nije otac ni dvjema kćerima
Pogledaj originalni članak

Prema nekim statističkim procjenama, u Hrvatskoj se svake godine u rodne listove oko dvije tisuće djece upiše pogrešno ime oca. Onima koji razmišljaju o provjeri nije utješno to što je ta brojka na razini europskih prosjeka. A provjera očinstva u nekoliko je posljednjih godina, zahvaljujući DNK analizi, toliko pojednostavnjena i postala je dostupna te, možemo reći, i jeftina i pouzdana, da se sve više očeva odlučuje za nju. Pa i majki, a nerijetko i baka i djedova!

– Jedno istraživanje provedeno u suradnji Medicinskog fakulteta u Osijeku i tvrtke Genos pokazalo je da je u Hrvatskoj "pogrešnih" očeva otprilike pet posto. Naravno, nije u cijeloj populaciji svaki dvadeseti tata samo otac na papiru, nego među onima koji su testirani, tj. u slučajevima kada je netko pokrenuo postupak dokazivanja očinstva – objašnjava prof. dr. sc. Gordan Lauc, utemeljitelj Genosa, prvoga privatnog DNK laboratorija u Hrvatskoj i regiji.

Cijelu priču o provjeri očinstva pročitajte u tjednom prilogu Obzor u subotnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 129

OB
-obrisani-
13:09 22.05.2011.

Ako si musku, zasto ne? ALi ne znam da li si spreman na ocjenu koju cemo javno objaviti sa pravim imenom macho muzjaka?

OB
-obrisani-
13:06 22.05.2011.

Hajde ne placite, bit ce jednog dana bolje kada odrastete!

OS
otvoreni savez
08:34 22.05.2011.

Bosanski DNK - Da Nije Komšija ....