PARLAMENTARNA VEĆINA

Bandić i Čačić zaratili oko udžbenika, HNS zakon o udomiteljstvu šalje na Ustavni sud

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Bandić i Čačić zaratili oko udžbenika, HNS zakon o udomiteljstvu šalje na Ustavni sud
28.11.2018.
u 23:26
Sve to radi zbog Školske knjige, tvrdi Čačić
Pogledaj originalni članak

Sastanak parlamentarne većine obilježila je svađa Milana Bandića i Radimira Čačića, partnera koji su zajednički izašli na parlamentarne izbore, dio su istog saborskog Kluba te HDZ-ove većine. Čačić je, što nam je nakon sastanka i sam potvrdio, odbrusio Bandiću da je njegova procijenjena cijena udžbenika za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj od 280 milijuna kuna, što Bandić traži amandmanom na proračun, prenapuhana.

– To ne može biti skuplje od 50-60 milijuna kuna na nivou države, ako se udžbenici vraćaju i nasljeđuju kao u Varaždinskoj županiji. Ali Bandić u Zagrebu sve radi zbog Školske knjige pa svake godine kupuje nove udžbenike – rekao je Čačić pred partnerima HDZ-ove većine koja je imala koalicijski sastanak nakon čega je Bandić ubrzo i napustio sastanak.

Na sastanku je dogovoreno da će Vlada do 1. rujna 2019. godine, dakle do iduće školske godine, osmisliti model kako bi svi osnovnoškolci u Hrvatskoj imali besplatne udžbenike. Iako je to bio zahtjev Milana Bandića, koji je de facto prošao, Vlada neće prihvatiti amandman njegova kluba na proračun nego će pronaći model financiranja udžbenika.

Taj će zadatak izvršiti Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo financija, a vrlo je vjerojatno da će se ići na model državnog sufinanciranja kupnje udžbenika u svim gradovima i općinama.

Kada je riječ o Zakonu o udomiteljstvu HNS će, kažu nam u toj stranci, taj zakon poslati na ocjenu ustavnosti ako HDZ odbije njihov amandman kojim traže da i istospolni parovi mogu udomljavati djecu, a HDZ ne kani u tome popustiti partnerima narodnjacima.

Iako je i taj zakon bio tema sastanka parlamentarne većine, HNS-ovci nisu premijeru Plenkoviću na sastanku najavili ocjenu ustavnosti zakona nego su o tome tijekom večeri odlučili.

- Ako se amandman odbije i zakon usvoji, to je diskriminacije s osnove spolnosti i time je onda povrijeđeno načelo jednakosti svih pred zakonom, pa ćemo tražiti ocjenu ustavnosti zakona - rekli su nam u HNS-u pravdajući se da su zakon na sjednici Vlade prvo podržali jer nudi niz poboljšanja u tehničkom smislu...

 

POGLEDAJTE VIDEO: Ivan Pernar o poklonjenom satu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 37

PR
prajdali100
18:35 28.11.2018.

Udario " junak na junaka". Pljuc.

DU
Deleted user
17:45 28.11.2018.

Nista nije besplatno pa tako ni udzbenici. Platit ce ih ili roditelji ucenika ili svi porezni obveznici skupa. Najpravednije bi bilo da roditelji sami plate za udzbenike ali da onda dobiju poreznu olaksicu za ukupni iznos placenih udzbenika

CH
che99
17:41 28.11.2018.

ta ideja o besplatnim udžbenicima je dobra i nije nova, pogotovo ne za CKSKH potrčka Bandića, poznata je iz bivšeg sistema ali treba obavezati učenike, roditelje da knjige čuvaju i vrate u korektnom stanju da bi se mogle koristiti 3-4 god a ne kao što je glavati populista jednom savjetovao djeci da bacaju knjige i da če dobiti nove... zna se zašto on to radi i koji su tu dilovi