Nakon dvije godine

Sultan Erdoğan: Izvanredno stanje je prošlo

Foto: Reuters/PIXSELL
Sultan Erdoğan: Izvanredno stanje je prošlo
19.07.2018.
u 08:25
Turski apsolutni vladar uklonio je sve prepreke i ispunio sva obećanja dana nakon neuspjelog puča – osim uvođenja smrtne kazne
Pogledaj originalni članak

Deset dana nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan položio predsjedničku prisegu nakon čega je postao apsolutni vladar, ukinuo je izvanredno stanje koje je u Turskoj uvedeno prije dvije godine, 15. srpnja 2016., nakon neuspjelog pokušaja državnog udara, pri čemu je ubijena 251 osoba, a njih gotovo 2200 je ranjeno.

Glasnogovornik i savjetnik sultana Erdoğana kazao je da će se, unatoč ukidanju izvanrednog stanja, “borba protiv terorizma nastaviti u okviru postojećih uredbi i zakona”.

Za pokušaj državnog udara turske vlasti optužuju imama Fethullaha Gülena tvrdeći da je “vodio dugogodišnju kampanju rušenja države infiltracijom u turske institucije, posebno vojsku, policiju i pravosuđe”.

Odmah nakon uvođenja izvanrednog stanja, velik broj državnih službenika otpušten je sa svojih radnih mjesta, mnogi su policajci dobili otkaze, baš kao što su i vojnici i časnici otpušteni iz službe. Dijelu njih prijete i dugogodišnje zatvorske, pa i doživotne kazne.

Sustavna čistka

Erdoğan još uvijek nije odustao od uvođenja smrtne kazne koju je najavio nakon puča, ali uvest će je tek kada bude siguran da Turska nikada neće ući u EU.

Otpušteni su i suci i pravosudni djelatnici, zatvorene su nevladine udruge i mediji. Otpušteni su i učitelji, nastavnici, profesori...

Ukidanje izvanrednog stanja došlo je nakon što je Erdoğan u svoje ruke preuzeo gotovo sve ovlasti. Iako je izvanredno stanje ukinuto, to ništa neće promijeniti s obzirom na to da predsjednik države, Erdoğan, i dalje može vladati dekretima, jer po novom predsjedničkom sustavu uvedenom nakon promjene ustava, on ima pravo dekretima regulirati sva područja, od vojske, policije, obavještajnih službi, sudova... i svaki dekret odmah stupa na snagu.

Turska vlada pooštrava i “antiteroristički zakon”.

Nacrt novog zakona predviđa da guverneri imaju pravo boravak u gradovima ograničiti na 15 dana i zabraniti javna okupljanja.

Za okupljanja i proteste zakon navodi da oni „ne smiju otežati svakodnevni život ljudi“. Erdoğan odlukom o ukidanju izvanrednog stanja, koja je došla nakon što je očistio gotovo sve oponente, pokušava pokazati svijetu da će u Turskoj sada zavladati demokracija.

Progon Kurda

U te dvije godine izvanrednog stanja izdana su 32 dekreta, privedeno je 200 tisuća ljudi, a uhićeno njih oko 70 tisuća, među njima i novinari, borci za zaštitu ljudskih prava i opozicioni političari, a protiv 155 tisuća ljudi pokrenuta je istraga.

Izvanredno stanje Erdoğan je iskoristio i za obračun s opozicijskim stranama te za progon Kurda

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar ohjooj
ohjooj
11:30 19.07.2018.

izvanredno stanje nije ni približno prošlo... katastrofa - izvanredno stanje tek počinje za sve one koji mu se slijepo ne pokoravaju, a očekujem u Europi još puno, puno zla koje će dolaziti iz Turske.. Vratit će ih u vrijeme Osmanlijskog carstva - lik brije da je Sultan Veličanstveni sa apsolutnom vlašću

Avatar dpejakovic
dpejakovic
16:04 19.07.2018.

Nakon što je počistio apsolutno sve one koji su mu bili na putu apsolutne vlasti, kao i one koji nemaju nikakve veze s tim. Jednostavno novi Putin.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
10:04 19.07.2018.

U sjeni turskih vjesti gotovo neprimjetno je prošao zahtjev srba arbitražnoj komisiji po uzoru na HR kojim traže " junction " ( prolaz sličan tunelu u Piranskom kojim slo dobiva kontakt s otvorenim morem ) kako bi preko Kosova mogli na more u Grčku a sve bez vađenja viza. Imajuću u vidu skorašnje priznanje Kosova od strane srbije komisija će izaći u susret tom zatjevu naših susjeda.