Odbačena tužba

Europski sud za ljudska prava: Branimir Glavaš je zloporabio pravo na tužbu

Foto: Davor Javorović/PIXSEL
branimir glavaš i dragan vulin
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Branimir Glavaš
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Branimir Glavaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Branimir Glavaš
06.10.2016.
u 15:15
Glavaš je pokrenuo postupak pred Europskim sudom za ljudska prava zbog prekomjerne duljine trajanja postupka pred hrvatskim Ustavnim sudom, pozivajući se na članak 6. Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama
Pogledaj originalni članak

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) odbacio je tužbu Branimira Glavaša tom sudu, utvrdivši da je zloporabio svoje pravo na tužbu, izvijestio je Ured zastupnika Republike Hrvatske pred ESLJP-om.

Glavaš je pokrenuo postupak pred Europskim sudom za ljudska prava zbog prekomjerne duljine trajanja postupka pred hrvatskim Ustavnim sudom, pozivajući se na članak 6. Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

– Tužitelj je tijekom postupka pred Europskim sudom u nekoliko navrata istupio u hrvatskim medijima. U tim istupima tužitelj je naveo da je odbio nagodbu s Republikom Hrvatskom u postupku pred Europskim sudom, pritom javno obznanivši novčani iznos koji mu je Republika Hrvatska u tu svrhu ponudila.

Europski sud ocijenio je da se time tužitelj zloporabio svoje pravo na tužbu Europskom sudu, jer je povrijedio pravilo o povjerljivosti postupka sklapanja nagodbe. Tužitelj je prethodno bio upozoren na to da su detalji o postupku sklapanja nagodbe povjerljive prirode – ističu u Uredu.

Navode i da protiv te odluke nije dopušteno nijedno pravno sredstvo te je ona konačna danom donošenja.

Glavašev postupak na Ustavnom sudu, zbog kojega je naknadno podnio tužbu ESLJP-u, trajao je više od četiri godine – od rujna 2010. do siječnja 2015. Njegovi odvjetnici u više su navrata isticali da se s odlukom odugovlačilo zbog političkih motiva.

U konačnici, Ustavni sud je 12. siječnja 2015. ukinuo presudu Glavašu u slučajevima "garaža" i "selotejp" u kojima je bio pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nas srpskim civilima u Osijeku 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdilo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

>> Glavaš: Hrvatska se mijenja, birači traže nešto novo, stranka ostaje na mladima

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar soliloquy
soliloquy
15:56 06.10.2016.

Dakle otrčao je u Strasbourg da tuži državu nakon što je odbio nagodbu s tom istom državom i pritom svima u novinama ispričao što su mu u nagodbi nudili. I na kraju Strasbourg otpilio Glavaša, nekoliko puta suđenog ratnog zločinca, jer mu je tužba očito poslužila samo za publicitet.

Avatar rajetin
rajetin
17:52 06.10.2016.

Zločin je uvijek zločin i zločinci kad-tad trebaju odgovarati za svoje zločine. Dovoljno je činjenica podastrijeto tijekom posljednjih dvadesetak godina koje potvrđuju Glavaševo djelovanje u ratnim godinama. Zbog sreće i nade u bolji život naše djece i naših unka (i djece i unuka naših susjeda) pravdu treba provesti. Nitko ne smije biti iznad toga i nitko ne može biti izuzet. Neki počinitelji stravičnih zločina i sami su već mrtvi, i njima se nitko osim povjesničara ne treba baviti, ali živi moraju za svoja djela odgovarati. Tu ne smije biti odstupanja. I kad im se krivnja dokaže, nema im mjesta u politici.

AM
AMD------------------------
17:54 06.10.2016.

nije za vjerovati,da se glavas ponasa kao da je cist. preblago receno necisti u hrvatski sabor-netrebaju hrvatskoj neprijatelji ,ovaj slucaj je najgore sto si jedna zemlja sama uciniti moze.