IDEALAN ZA LOPOVE

Stručnjaci upozoravaju: Kradljivci uz pomoć ovog uređaja mogu otključati auto

Foto: Screenshot
Stručnjaci upozoravaju: Kradljivci uz pomoć ovog uređaja mogu otključati auto
16.07.2020.
u 13:08
Iako na uređaju piše kako ga ne bi smio kupiti nitko s ''nezakonitim namjerama'', stručnjaci za sigurnost vjeruju da bi mogao doći u pogrešne ruke
Pogledaj originalni članak

Stari uređaji za igrice postali su skupocjene naprave koje vrijede i 20.000 funti, a s pomoću kojih kradljivci mogu otključati novije automobile i otvarati prozore, upozorili su stručnjaci.

Kradljivci su dosad s pomoću signala dolazili do ključeva koje vlasnici automobila drže u kući i tako otključavali njihova vozila, no sada to više ne moraju činiti. Napravljeni su sofisticirani uređaji koji mogu otključati automobil bez ključa.

Jedan takav uređaj prodaje SOS Auto Keys, tehnološka tvrtka iz Bugarske, a izgleda kao stari Nintendo.

Uređaj se trenutačno prodaje za 20.000 funti, a vjeruje se kako će mu cijena padati kada bude dostupniji, piše Daily Mail.

Iako na uređaju piše kako ga ne bi smio kupiti nitko s ''nezakonitim namjerama'', stručnjaci za sigurnost vjeruju kako bi on mogao doći u krive ruke.

Uputstva na YouTubeu pokazuju kako se s tim uređajem lako može otključati noviji automobili Kije, Hyundaija i Mitsubishija.

Uređaj bilježi podatke automobila što vozilo prepoznaje kao ovlašteni ključ. Automobil će se otključati i pokrenuti kao da ste to učinili originalnim ključem.
U prodaju je pušten u lipnju, a mnogi stručnjaci smatraju kako je ovako tehnologija omogućila lopovima sofisticirane krađe.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

Avatar miyamoto
miyamoto
13:53 16.07.2020.

Krađa je zlo veliko. Bog će kazniti takve jer krađa je smrtni grijeh kao i zavist

Avatar BrankoPospanko
BrankoPospanko
15:24 16.07.2020.

Najbolje je minirati auto, samo treba deaktivirati minu prije ponovnog korištenja vozila...

IJ
I ja tebi
15:51 16.07.2020.

Elektronski uređaj za neovlašteno otvaranje vozila postoje već nekoliko godina to nije ništa novo. Kakav god sistem za zaključavanje se pojavi na tržištu malo zatim pojavi se i protudiskriminacijskog jer oni koju prave sisteme za zaključavanje prave i sisteme za odključavanje . Bolje im se isplati da jednu stvar prodaju dva puta samo malo preinačenu. U takvom dobu živimo što ćeš.