Prognoza

Što nas očekuje: Vakula otkriva kakvo će biti 'bablje ljeto'

Foto: Getty Images
Ilustracija
Foto: Getty Images
Ilustracija
Foto: Getty Images
Ilustracija
29.09.2019.
u 07:00
Vremenska prognoza za sljedeće mjesece i sezone kaže da će se sve nastaviti podjednakim ritmom. Prilično je velika vjerojatnost za iznadprosječno toplo vrijeme, uz povremene više ili manje izražene oscilacije
Pogledaj originalni članak

Kakvo nas vrijeme čeka u narednim tjednima otkrio nam je meteorolog Zoran Vakula.

Danas je Miholje, počinje tzv. bablje ljeto, no hoćemo li ga imati idućih tjedana, hoće li još biti lijepog i toplog vremena?

Mogao bih početi parafrazom izjave iz “Smogovaca”: “Hrvatska je mala, ali je velika. Odnosno, hoću reći, nije više mala, ali je dosta velika da ne bude mala. I zbog te “malenosti” i “velikosti”, i zbog atmosferskih situacija – imat ćemo još u mnogim hrvatskim krajevima i suhog i toplog vremena, a i onog suprotnog. Uostalom, i u rujnu smo imali raznoliko vrijeme – i pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, ali i kišovito i svježe. Srednja rujanska temperatura gotovo svuda barem je malo viša od prosječne, ponegdje u Dalmaciji vjerojatno i među desetak najviših u povijesti. A ukupna rujanska količina oborina kojekakva, od manjka u odnosu na prosjek, do znatno više od njega. No, prošlih smo dana imali i novi kišni rekord, ne samo rujanski, te višednevnu jutarnju svježinu u dijelu unutrašnjosti, koje je bilo kao rijetko kada tako rano u godini. Slijedi nastavak podjednako raznolikog vremena.

Kakvo smo ljeto imali, je li bilo rekordno po vrućinama i suši ili...?

Razdoblje od 1. lipnja do 31. kolovoza u većini Hrvatske bilo je među 10 najtoplijih razdoblja u povijesti mjerenja, ponegdje i među samo četiri najtoplija. Osim vrlo toplog i ekstremno toplog lipnja tomu je osobito pridonijela druga polovica kolovoza koja je bila topla kao rijetko kada, uz poneki novi temperaturni rekord. Ukupna količina oborina bila je oko prosječnih vrijednosti, a uočljivija odstupanja zabilježena su samo ponegdje.

Kakav će biti kraj jeseni, a kakva zima?

Vremenska prognoza za sljedeće mjesece i sezone kaže da će se sve nastaviti podjednakim ritmom. Prilično je velika vjerojatnost za iznadprosječno toplo vrijeme, uz povremene više ili manje izražene oscilacije. Ostvare li se te prognoze, i 2019. priključit će se najtoplijim godinama u povijesti. I to ne samo u Hrvatskoj, što je još jedan dokaz da je krajnje vrijeme za smanjenje našeg djelovanja na svijet koji nas okružuje.

Video: Potpuno poplavljen podvožnjak u Škorpikovoj ulici

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

PR
prajdali100
07:50 29.09.2019.

I to je to !!!! To je ta " prognoza". Svašta.

DU
Deleted user
08:23 29.09.2019.

Davno prije Vakule i moj stric je prognozirao tako. Iziđe ujutro van i kaže... danas će biti lijepo ili će padati kiša. Na to mu dida odgovori..pa to zna i naš mali Ante od šest mjeseci. To vam je to. Vakulina prognoza.

HR
hrvoje367
09:35 29.09.2019.

Nema on pojma