PROMJENA BLAGDANA

Stier se ne slaže s idejom ukidanja Dana antifašističke borbe kao državnog praznika

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Davor Ivo Stier
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Davor Ivo Stier
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Davor Ivo Stier
08.11.2019.
u 08:29
I dok zahtjev za određivanjem 30. svibnja kao Dana državnosti Stier smatra opravdanim s idejom o ukidanju Dana antifašističke borbe kao državnog praznika Stier se ne slaže.
Pogledaj originalni članak

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman svojedobno je uložio popriličan trud da 22. lipnja 1941., dan kada su komunisti u šumi Brezovica pored Siska osnovali partizanski odred bude prepoznat kao početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj.

Nasuprot kritikama da Prvi sisački partizanski odred nema značaj koji mu se pokušava dati, Tuđmana je vjerojatno vodila želja da ovim datumom “pregazi” 27. srpnja, koji se u bivšoj državi slavio kao Dan ustanka, a oko kojega se i danas lome koplja zbog terora “ustanika” nad hrvatskim življem. Gotovo tri desetljeća kasnije saborski Odbor za ratne veterane predlaže da se taj dan više ne obilježava kao državni praznik i neradni dan, nego tek kao spomendan, a iza takvog prijedloga najglasnije stoje zastupnici iz Tuđmanova HDZ-a. U amandmanu Odbora za veterane premijer Andrej Plenković iščitao je pokušaj detuđmanizacije HDZ-a kojoj, kaže, treba stati na kraj.

– Ja kao predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade kažem da je 22. lipnja blagdan koji je u popis blagdana uvrstio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i tako će i ostati – poručio je Plenković nakon sjednice Vlade. Đakić je uzvratio kako on nikad nije radio protiv Tuđmanove politike, a ideju da Dan antifašističke borbe bude tek spomendan pokušao je pripisati savjetniku predsjednice RH Anti Deuru, što je fokus prebacilo na Kolindu Grabar-Kitarović. S Pantovčaka su, međutim, odmah poručili da to nije stav ni predsjednice ni njezina ureda, a sam Deur demantirao je da je ikada iznio takav prijedlog.

 

Prijedlog ukidanja praznika antifašističke borbe tumači se i kao pokušaj HDZ-ove desnice da našteti Plenkoviću, no protiv ideje Odbora za veterane jučer je ustao i Plenkovićev protukandidat za čelnu funkciju u HDZ-u Davor Ivo Stier. On je u podužem statusu na Facebooku procijenio da su članovi Odbora prijedlog dali u najboljoj vjeri te spomenuo da je Prvi sisački partizanski odred osnovan na dan kada je Hitler napao Sovjetski Savez i kada je Kominterna zapovjedila borbu protiv nacista s kojima je do tada paktirala. Ističe, međutim, da je Tuđman za ideju neovisne Hrvatske htio pridobiti i ljude koji su se vezali uz partizanski pokret, a kasnije nastradali u Jugoslaviji, poput Andrije Hebranga.

“Tuđman je uspostavio 22. lipnja kao državni praznik, s intencijom stavljanja antifašizma u funkciju stvaranja hrvatske države, a nasuprot starom Danu ustanka u Srbu kao zloporabi antifašizma u jugoslavenske i protuhrvatske svrhe”, ističe Stier i zaključuje kako bi bilo nerazborito ukinuti 22. lipnja kao praznik, ali i “dozvoliti nekima da zlonamjerno manipuliraju s imenom Franje Tuđmana kako bi pod krinkom antifašizma rehabilitirali jugoslavensku komunističku diktaturu”.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 47

KA
kalimera
18:50 07.11.2019.

Na dan antifašističke borbe treba još dodati dan antikomunističke i dan antivelikosrpske borbe.

Avatar Hrvatski domobran
Hrvatski domobran
19:24 07.11.2019.

Antifašizam je floskula. Svi normalni ljudi su protiv fašizma ali antifašistima se nazivaju bivši komunisti. Prema tome tkz. antifašizam je floskula.

DU
Deleted user
16:27 07.11.2019.

Boze dragi gdje god krenes sve antifasisti do antifasista pa se pitam gdje su nestali komunisti .Zar je moguce da ih se danas srame ili su se samo pretvorili u kameleone.