Misija Atalanta

Hrvatski vojnici od srpskih preuzeli čuvanje broda

Foto: OSRH
srpski vojnici predali dužnost hrvatskima
Foto: OSRH
vojska operacija atlanta
Foto: OSRH
srpski vojnici predali dužnost hrvatskima
Foto: OSRH
srpski vojnici predali dužnost hrvatskima
Foto: OSRH
srpski vojnici predali dužnost hrvatskima
30.12.2014.
u 17:30
Prvi hrvatski AVPD tim broji 12 članova, od kojih je 10 pripadnika Hrvatske ratne mornarice te po jedan pripadnik Zapovjedništva za potporu i Bojne za specijalna djelovanja. Zapovjednik tima je poručnik bojnog broda Nenad Kontri
Pogledaj originalni članak

Prvi hrvatski autonomni tim za zaštitu brodova (AVPD) preuzeo je dužnost čuvanja ciparskog broda MSM Douro, u sklopu operacije Europske unije u SomalijiAtalanta, izvijestili su iz Oružanih snaga RH. Dužnost, na kojoj će ostati četiri mjeseca, hrvatski su vojnici preuzeli od srpskog AVPD tima, a primopredaja je obavljena u luci Djibouti, iz koje će brod isploviti 1. siječnja. Hrvatski tim broji 12 članova i prvi je takav tim angažiran u ovoj misiji.

Pod zapovjedništvom poručnika bojnog broda Nenada Kontrija, tim se sastoji od deset pripadnika Hrvatske ratne mornarice te po jednog pripadnika Zapovjedništva za potporu i Bojne za specijalna djelovanja. Zadaća AVPD timova u operaciji Atalanta je zaštita humanitarnih brodova Ujedinjenih naroda i njihovih posada od piratskih napada, otmica, pljački na moru i u luci te odvraćanje i prevencija tih napada.

Brodove koji prevoze humanitarnu pomoć lokalnom stanovništvu u Somaliji do 2012. štitili su ratni brodovi, a angažiranje AVPD timova počelo je sredinom te godine. Učinak tih timova vidljiv je po tome što od tada pirati nisu napali nijedan brod.

>> Na obrani Hrvatske neprestano se štedi

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

Avatar uz_kavicu
uz_kavicu
18:42 30.12.2014.

Dečki i momci, svaka vam čast!

BR
brčko
01:41 31.12.2014.

a lijepo ih je vidjeti da se rukuju, bolje nego da se bore jedni protiv drugih. i nek je vala ovaj naš barjak malo veći od njihovog! :-)

Avatar CVETKO1
CVETKO1
09:50 31.12.2014.

Ne mogu da verujem sopstvenim očima !!! Čitao sam ove komentare 4-5 puta i ...izgleda da ima nade i za nas i za vas !!!???? Još ima normalnih ljudi i u Hrvatskoj a i kod nas /nemojte sumnjati u ovo što pišem/. "Samo" još da nam naši "političari" , "vodje" ili "vrhovnici" omoguće normalan život /život dostojan normalnog čoveka/ , što će našu žalost , izgleda biti nemoguća misija - poznavajući njihov "intelekt" ! Njihov opstanak , na vrhu naših zemalja , bazira se na povratak u prošlost i raspirivanje mržnje kako bi puk /narod/ zaboravio na egzistencijalne probleme i odvukao pažnju sa istih. Na žalost , toliko se toga ružnog izdešavalo u prošlosti i mrtve ne možemo vratiti ali možemo poštedeti našu decu i buduće naraštaje ! Valjda možemo , tko /ko/ to zna ??? U zdravlje i srećno vama a i nama ! Ah da .... Srećna /sretna/ i blagodatna nam svima Nova 2015. godina