Prosvjed u Vukovaru

Srpski mediji: 'Ćirilica nije samo srpsko pismo'

Foto: Branimir Bradarić/VLM
Vukovar (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Vukovar (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Vukovar (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Vukovar (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Vukovar (1)
19.01.2013.
u 19:44
Svi važniji mediji u Srbiji popodne i večeras izvještavaju o prosvjedu protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru prenoseći agencije Tanjug, Beta i Srna.
Pogledaj originalni članak

Svi važniji mediji u Srbiji popodne i večeras izvještavaju o prosvjedu protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru prenoseći agencije Tanjug, Beta i Srna.

U izvješćima se navodi tek pokoja izjava govornika na vukovarskom skupu, poput one Petra Janjića Tromblona kako bi \"uvođenje ćiriličnog pisma u službenu uporabu u Vukovaru značilo izdaju i poniženje svih vukovarskih Hrvata i žrtava rata\" i \"ćirilica je u Vukovaru 1991. počinila ekocid, kulturocid i genocid, a da za te zločine još nije odgovarala\".

No, više prostora daju ranijim izjavama vukovarskog gradonačelnika Željka Saboa i ministra uprave Arsena Bauka koji kažu kako se Ustavni zakon mora poštivati, ali i Vesne Škare Ožbolt koja kaže kako \"danas govoriti o pravima nacionalnih manjina djeluje neozbiljno, a neozbiljno je ponovo provocirari i stvarati osjećaj povratka u neka prošla vremena\" te Ivice Vrkića kako je \"najveći problem ako u Vukovaru počnu odlučivati oni koji misle da se pitanje dvojezičnosti rješava na stadionima ili na ulici, a ne u Saboru ili za okruglim stolom\".

\"Dvojezičnost je već nazočna u Vukovaru\"

Predsjednik Zajedničkog vijeća općina i saborski zastupnik SDSS-a, Dragan Crnogorac tvrdi da je dvojezičnost već nazočna u Vukovaru u vidu natpisa na školama i drugim ustanovama u koje dolaze Srbi. - Tu dvojezičnost 2009. uveli su SDSS i hrvatske stranke od kojih neke to sad osporavaju - rekao je Crnogorac Tanjugu.

Predsjednik vukovarskog SDSS-a, Srđan Milaković ne očekuje da će današnji prosvjed nešto promijeniti kada je riječ o uvođenju ćirilice u službenu uporabu u ovom gradu, jer je \"obveza hrvatske vlade ispoštovati svoje zakone i propise\". Milaković je za agenciju Srna rekao da su u smislu propisa i ustavnog poretka Hrvatske stvari jasne.

\"Ćirilica nije samo srpsko pismo\"

- Ustavni zakon je donio Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom. Ako to nekom ne odgovara i ako misli da to ide na štetu hrvatskog naroda, može to u propisanoj proceduri i izmjeniti - rekao je Milaković, dodajući kako ne vidi kako bi pismo, govor ili jezik na bilo koji način mogli nanijeti štetu bilo kome.

- Ćirilica nije samo srpsko pismo - rekao je Milaković i dodao da mu u tom smislu nisu jasni navodi organizatora prosvjeda da je \"ćirilica u Vukovaru počinila ekocid i da bi njeno uvođenje u službenu uporabu značilo izdaju\".

>>Pero Tromblon: Mogu i japanski i kineski natpisi, ali ćirilica ne!

>>V. Bosanac: Tolerantna sam, ali ćirilica u Vukovaru nije prihvatljiva

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 188

GR
Gradinar
09:02 20.01.2013.

20.01.2013. u 08:57h Boris je napisao/la: Valjda razlikuješ Srbe ljude i političke Srbe. Inače si postavio rasističku tezu optužujući milijune ljudi koji slučajno pripadaju jednome narodu. Srpska politika je necivilzrana, bezobrazna, zaostala, primitivna, vrlo štetna, gotovo pogubna za milijune Srba i tim ljudima treba pomoći svatko tko voli - čovjeka. A u duhu hrvatskoga naroda je pomagati - čovjeku, ljudima.

MR
mravac8
10:09 20.01.2013.

Pikator Nisu to posloprimci. Poslopirmac je onaj tko može utjecati na cijenu svog posla. Recimo, neki kooperant, poduzetnik koji drugom poduzetniku nudi svoju uslugu. On ispostavi ponudu za svoj posao i ako poslodavac ne želi prihvatiti cijenu u ponudi - od posla ništa. Zakonom o radu obuhvaćena je - najmana radna snaga. Najamnici. *Plaća ti je tolika, hoćeš dobro, nećeš ne moraš ima takvih kao ti na birou koliko god hoćeš*.

ŠI
šimuka
11:52 20.01.2013.

zveč Kako god konjska mušica izluđuje tovara kad mu se nađe pod repom ,ti si puno ubitačniji za ove velikosrbe na portalu .Tako se brane kockaste boje.Čestitam.