Srbijanske stranke podijeljene oko misije EULEX-a na Kosovu

10.12.2008.
u 07:59
Pogledaj originalni članak

Mišljenja srbijanskih stranaka glede raspoređivanja civilne misije EULEX-a na Kosovu podijeljena su, i dok oporbene stranke prosvjeduju, iz vladajuće koalicije navode da će misija prije svega raditi u korist Srba na Kosovu.

Zastupnici oporbenih stranaka Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice, te Nove Srbije, prosvjedovali su u utorak na sjednici srbijanskog parlamenta zbog raspoređivanja EULEX-a na sjeveru Kosova, gdje žive Srbi.

Oporba je optužila vlasti u Srbiji da je odluku o prihvaćanju misije Europske unije donijela bez suglasnosti parlamenta. Za takvu odluku, kako tvrde pojedini predstavnici oporbenih stranaka, trebalo bi raspisati i referendum.

U vladajućoj koaliciji pod vodstvom Demokratske stranke izražavaju nadu da će, shodno pravnim i političkim pretpostavkama na kojima je rađeno mjesecima, misija doprinijeti vladavini prava, miru i stabilnosti na Kosovu.

Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković smatra da je dolazak EULEX-a na Kosovo "veliki uspjeh srpske diplomacije" i vjeruje da će ta misija EU-a ostati statusno neutralna. On je kritizirao zastupnike oporbe jer "sa skupštinske govornice šalju militantne poruke srpskom življu na Kosovu".

(Hina)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr