za istinu

Srbija će poslati nove dokumente o nestalima iz vukovarske bolnice

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Srbija će poslati nove dokumente o nestalima iz vukovarske bolnice
28.11.2010.
u 19:49
U Srbiji se pregledava arhivska građa koja bi pružila informacije o nestalima u događajima poput Vukovarske bolnice.
Pogledaj originalni članak

BEOGRAD - Dokumenti koje je predsjednik Srbije Boris Tadić predao za nedavna posjeta Vukovaru, a odnose se na sudbnine nestalih u vukovarskoj bolnici, nisu odgovorila na brojna pitanja i očito je kako se u beogradskim vojnim arhivima kriju brojni dokumenti koji mogu rasvjetliti sudbinu nestalih Vukovaraca, ali i drugih branitelja i civila odvedenih u logore u Srbiji. No, ti dokumenti još nisu dostupni hrvatskoj strani jer u Srbiji nekome nije stalo da se sazna istina o događanjima u Vukovaru u studenom 1991. To je potvrdio i Veljko Odalović, šef Ureda za nestale Vlade Srbije u izjavi za današnje Večernje novosti.

- Srbija je Hrvatskoj predala dio dokumentacije vezane za 2.850 nestalih osoba koja su bila u pritvorima. Sada se radi na pregledanju arhivske građe koja bi pružila informacije o ljudima nestalim u događajima poput Vukovarske bolnice. Čim ovi dokumenti „izrone“, biće proslijeđeni Hrvatima - rekao je Odalović dodajući da je zadnjih mjeseci na zahtjev Hrvatske, srbijsnaki Ured za nestale pretražio nekoliko lokacija u Srbiji za koje se pretpostavljalo da kriju tijela ubijenih. No, Odalović nije precizirao da li je i koliko posmrtnih ostataka pri tom ekshumirano i identificirano.

- Zasad raspolažemo informacijama o više od 400 grobnih mjesta na području Hrvatske. Također, gotovo 1.000 tijela čeka na identifikaciju u mrtvačnicama u Zagrebu. Već u petak bit ćemo tamo, na identifikaciji 17 posmrtnih ostataka - kaže Odalović. Prema saznanjima Večernjih novosti, Hrvatska i Srbija traže još 3 t500 osoba nestalih u ratnim zbivanjima početkomn 90-tih.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 161

CR
CrniGruja
21:48 28.11.2010.

a ja znam di su ovi nestali rvati.....al necu da vam kazem....aj ocu ipak,ili su na dnu dunava u nekim hladnjacama ili su spaljeni po termoelektranama i topionicama,visokim pecima....tako da bolje ponesite urne za pepo kad budete dolazili po njih....

MU
mućanin1
21:49 28.11.2010.

RE:5533 Mulja on Yugojosipoviću i njemu sličnim naivcima, radi vlastite promocije i Srbije prema EU-u!!!

MU
mućanin1
21:21 28.11.2010.

Sorry, šimuka! ;)