zbog hrvatske

Srbi strahuju da srpski jezik neće postati službeni jezik EU-a

Foto: Dino Stanin/Pixsell
Srbi strahuju da srpski jezik neće postati službeni jezik EU-a
18.02.2012.
u 20:53
Novinare je zanimalo hoće li Hrvatska spriječiti da i srpski postane službeni jezik Unije
Pogledaj originalni članak

BEOGRAD - Razgovor s glasnogovornikom Europske komisije bio je prilika i da se novinari raspitaju šta će se dogoditi kada Hrvatska sljedeće godine uđe u članstvo EU i hrvatski bude uvršten u jezike Unije, odnosno hoće li Hrvatska spriječiti da i srpski postane službeni jezik Unije, jer je to u biti isti jezik, u trenutku kada Srbija stupi u članstvo EU, pišu beogradske Vesti online.

Glasnogovornik zadužen za jezična pitanja u Europskoj komisiji je prvo predočio kako se nikada tako nešto nije dogodilo prilikom ulaska u članstvo neke zemlje u EU. Pojasnio je kako svaka država koja postaje članica EU određuje koji će jezik biti njen službeni i radni u institucijama Unije.

I sljedeće pitanje je bilo vezano za ovu temu pa je netko od novinara upitao da li će, kada bi i Crna Gora, kao i Bosna i Hercegovina, jednom stupile u EU, biti potrebe prevođenje na crnogorski i bosanski, ako je, kako je to protumačio jedan novinar, ranije u bivšoj Jugoslaviji srpsko-hrvatski smatran istim jezikom. Glasnogovornik je pojasnio kako je pitanje "drugog službenog jezika", kao što bi ruski mogao postati u Latviji, a kao što su već katalonski i baskijski u Španjolskoj potpuno ovisi od zemlje članice EU koja to može ili ne drži potrebnim zatražiti. Dodao je kako se u tom slučaju s tim moraju suglasiti sve članice Unije, dakle Savjet ministara.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 167

Avatar Balcanicus
Balcanicus
21:42 14.02.2018.

Glupost. Desetljećima smo se borili za hrvatski jezik i sada bi trebali da spriječimo Srbe da uđu u EU sa njihovim jezikom. Pa opet bi imali hrvatskosrpski. Hvala lijepa!

A9
AAA-999
21:02 18.02.2012.

Lažu, bre, kao pravi Srbi. Drže se parole: laži, ukradi, opljačkaj, varaj. Užas.

TH
thekurcula
14:21 19.02.2012.

Hoću da vam napišem taj idiom ali mi stalno dolazi poruka da je neprimeren!!