ŽELJKA KARIN

Splitska šefica NZJZ-a priznala: Ipak smo dobili poziv iz doma

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Splitska šefica NZJZ-a priznala: Ipak smo dobili poziv iz doma
09.04.2020.
u 18:11
Navela je kako se u svim slučajevima sumnje na COVID - 19, treba javiti obiteljskom liječniku koji procjenjuje je li potrebno upućivanje epidemiologu.
Pogledaj originalni članak

Glavna medicinska sestra nazvala je 29.3. našli smo da je dežurna bila dr. Majda Gotovac, obavijestila ju je da jedna od korisnica ima temperaturu 37,8 i da je boli grlo. Nije znala njezino ime niti koje je godište. Epidemiologinja joj je rekla da je stavi u samoizolaciju, to je učinila i rekla joj je da obavijesti liječnika. Nije više nazvala. Da su nas zvali slijedećih dana, mi bi sigurno došli – rekla je dr. Željka Karin na konferenciji za novinare Županijskog Stožera CZ.

Iako je glavna sestra iz Doma nazvala mobitel dežurnog epidemiologa, i rekla da štićenica ima simptome poput povišene temperature i grlobolje, dr. Karin kaže da nije izrazila sumnju u COVID- 19.

Na pitanje novinara kako jer moguće da epidemiolozi nisu izašli na teren nakon prvog poziva iz stračkog doma u uvjetima kada se svakodnevno ponavlja kako su ljudi u trećoj životnoj dobi najrizičnija populacija odgovorila je kako to nije praksa jer je epidemiologe trebao pozvati liječnik, a to ovdje nije bio slučaj.

Osim toga, prijavljen je samo jedan slučaj, a riječ je o populaciji kod kojih povišene temperature nisu rijetka pojava. 

Navela je kako se u svim slučajevima sumnje na COVID - 19, treba javiti obiteljskom liječniku koji procjenjuje je li potrebno upućivanje epidemiologu.  

VIDEO: Ministar Beroš: 'Nemamo lijeka, niti cjepivo, molim vas ponašajte se odgovorno!'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

GO
goranfr
19:14 09.04.2020.

Budući da je u Splitu epidemiološka situacija lošija nego u ostatku zemlje, nešto bi u Splitu trebalo popraviti ili promijeniti.

GI
ginko
19:01 09.04.2020.

Propust!! Za to se draga dr Karin odmah podnosi ostavka, a daljnji koraci utvrđivanja odgovornosti, ovisno o nalazu inspekcije! U najrizičnijoj skupini koja postoji se mora reagirati i na najmanju sumnju.

NI
Niknaknok
19:04 09.04.2020.

Ping pong