Foto: Luke MacGregor/REUTERS/PIXSELL Soroseva zaklada povlači se iz Mađarske: 'Vlada ocrnjuje naš rad'

Soroseva zaklada povlači se iz Mađarske: 'Vlada ocrnjuje naš rad'

15. 05. 2018. u 09:55 13
Otvoreno društvo objavilo je da će nastaviti podržavati rad civilnih udruga u Mađarskoj u pitanjima poput ljudskih prava, umjetnosti i kulture, slobode medija, transparentnosti, obrazovanja i zdravstvene skrbi

Zaklada Otvoreno društvo Georgea Sorosa zatvorit će ured u Budimpešti i preseliti se u Berlin, objavila je zaklada danas te dodala da napušta politički i pravno sve represivnije okružje.

ČETVRTI MANDAT Viktor Orbán: Izgradit ću kršćansku demokraciju

"Odluka da se djelatnosti presele iz Budimpešte dolazi u vrijeme dok se mađarska vlada priprema nametnuti nova ograničenja nevladinim organizacijama, putem paketa zakona pod oznakom 'Stop Soros', rečeno je u izjavi.

"Mađarska vlada ocrnjuje i pogrešno predstavlja naš rad i provodi represiju na civilno društvo radi svojih političkih ciljeva, koristeći se taktikama bez presedana u povijesti Europske unije", istaknuo je u izjavi Patrick Gaspard, predsjednik zaklade Otvorenog društva. 

Viši ministar u novoj vladi Viktora Orbana rekao je u ponedjeljak da će Mađarska postrožiti zakon o nevladinim organizacijama nakon velike pobjede vladajuće stranke prošlog mjeseca, potez koji će izazvati nezadovoljstvo Europske unije i skupine za ljudska prava.

Otvoreno društvo objavilo je da će nastaviti podržavati rad civilnih udruga u Mađarskoj u pitanjima poput ljudskih prava, umjetnosti i kulture, slobode medija, transparentnosti, obrazovanja i zdravstvene skrbi.

Dodali su da će "nastaviti svim dostupnim pravnim sredstvima braniti temeljna ljudska prava koja su ugrožena zakonom" .

Zakonom bi se ministru unutarnjih poslova omogućilo da zabrani svaku djelatnost nevladinih organizacija na polju imigracije za koju bi se smatralo da predstavlja "nacionalni sigurnosni rizik".

Osim toga zakonom bi se uvelo da nevladine organizacije koje podržavaju migracije moraju platiti 25 posto pristojbe na strane donacije koje dobiju.

Zatvara ured Orban novim zakonom uspio potjerati Sorosa

Britanci optužuju ‘Soros financira zavjeru koja nas želi vratiti u EU’

ADRIANA PRLIĆ Soroseva zaklada i sada ima više novca nego dobrih ideja

Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!
pogledajte na vecernji.hr
  • 10:39 15. svibnja 2018.

    Koja pobjeda slobodnog čovjeka! Čestitam Orban! Čestitam susjedima!

  • 10:27 15. svibnja 2018.

    Ovaj monstrum je zaštitinik komunističkih zločinaca i prije nego odaopne treba ga osusiti međunarodni sud na doživotni zatvor u samici

  • 11:06 15. svibnja 2018.

    Svima u ostatku EU je krivo jer boze moj...Madjarska je prva zemlja koja se oslobodila tiranije ne vladinih organizacija... budem plakao sad za Sorosem i ekipom...

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".