tragedija

Smrt pet padobranaca zavila u crno čitavu BiH

Foto: ''
Smrt pet padobranaca zavila u crno čitavu BiH
21.05.2012.
u 22:12
Goran Todić iz Aerokluba Gaea tvrdi da se nisu poštovale norme te da je neimenovani krivac za ovu tragediju sve promatrao kroz dalekozor
Pogledaj originalni članak

Tragična smrt petorice mladića - Nemanje Goronje (32), Alena Crnalića (24), Stefana Karanovića (25), Srđana Kosića (18) i Nikole Stevića (18), koji su u nedjelju stradali u padu zrakoplova Cesna u Zalužanima, zavila je u crno čitav banjolučki kraj. Dan sprovoda članova Padobranskog kluba, koji će naknadno biti utvrđen, bit će proglašen Danom žalosti u Banjoj Luci, potvrđeno je iz Uprave grada. Na svim javnim ustanovama i poduzećima zastave će biti spuštene na pola koplja.

Brojni poznanici okupili su se pred domovima stradalih, iz kojih se čuo neutješni plač i jauci roditelja, kako bi ožalošćenim obiteljima iskazali sućut. Tuga se osjećala na svakom koraku grada na Vrbasu.

Krivac gledao s zemlje!

- U dubokoj sam žalosti zbog pogibije padobranaca koji su žrtve, tvrdim, okrutne spekulacije. Oni nisu stradali za vrijeme skoka i zbog opasnosti padobranstva nego, podvlačim, zbog toga što zrakoplov u kojem su bili nije letio u skladu s propisanim normama. Čovjek koji je odgovoran za njegovu sigurnost sve je promatrao dalekozorom s zemlje. Da se više poštuju sigurnosne norme, ovakva se nesreća ne bi mogla dogoditi. Upozoravao sam na ovu opasnost i prije godinu dana, volio bih da sam bio u krivu - oglasio se instruktor padobranstva Goran Todić iz aerokluba Gaea.

Nesretni Nemanja Goronja završio je Fakultet za tjelesnu kulturu i sport. U Padobranskom klubu Banja Luka bio je tandem master i nastavnik padobranstva. Povodom 60 godina padobranstva u BiH Nemanja je izveo 60 skokova iz zrakoplova u jednom danu, što je rekord Balkana. Zbog tog podviga bivši predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović odlikovao ga je ordenom Njegoša III. reda. Nemanja je bio i član padobranske reprezentacije BiH u disciplini para-ski i disciplini skok na cilj. Imao je više od 1200 uspješno izvedenih skokova. Prošle godine Zrakoplovni savez Srbije uručio mu je priznanje za izuznimne uspjehe u području padobranstva.

Dvojica početnici

Alen Crnalić, inače sin pukovnika zrakoplovstva, bio je student druge godine Strojarskog fakulteta u Banjoj Luci. S 18 godina položio je jedriličarsku dozvolu, a od svoje 21 godine posjeduje dozvolu sportskog pilota zrakoplova. Letio je na zrakoplovima Utva 75, Cesna 182, Cesna 172, Cesna 152, kao i na jedrilicama Blanik L13, Blanik L23 i Pilatus B4. Na jedrilicama je imao 85 sati nadleta, a na zrakoplovima više od 200 sati.

Stefan Karanović je također profesionalni padobranac i član PK Banja Luka. Potpuno je bio posvećen padobranstvu. Izveo je na stotine skokova u BiH i inozemstvu, gdje je trebao nastaviti studije. Nikola Stević i Srđan Kosić bili su početnici i tek su prošli obuku za padobrance. Svoj prvi skok trebali su izvesti na dan tragedije. Stević je završio srednju Ugostiteljsku školu s pozivom konobara, dok je Kosić bio učenik Gimnazije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar CrimsonKing²
CrimsonKing²
22:16 22.05.2012.

Zavilo je u crno Republiku Srpsku. RIP lads.

OB
-obrisani-
16:22 22.05.2012.

Ne znam kako je ovo zavilo BiH u crno.Nas posle rata nista vise ne moze iznenaditi

DU
Deleted user
18:45 22.05.2012.

Banjalucki aerodrom je potpuno ne spreman za bilo kave akcije spasavanja,zalosno do bola,ni jedan protupozarni aprat ne radi,tek kad su vatrogasci stigli s kamijonima se vatra pocela gasiti,steta tih pet maldi ljudi.....