Srednjoafrička Republika

Smaknuta tri ruska novinara

Foto: Reuters/PIXSELL
Ubijeni novinari
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Hodorkovski
03.08.2018.
u 00:15
Grupa novinara snimala je dokumentarni film o ruskim plaćenicima koji su sudjelovali u borbama u istočnoj Ukrajini i Siriji
Pogledaj originalni članak

Tri ruska novinara koji su u ponedjeljak ubijeni iz zasjede u Srednjoafričkoj Republici radili su za istraživački medij koji financira Mihail Hodorkovski, bivši naftaški tajkun koji je proveo deset godina u zatvoru nakon što je osuđen za financijske malverzacije.

Grupa novinara snimala je dokumentarni film o ruskim plaćenicima iz grupe Wagner koja je aktivna u SAR-u.

Grupa Wagner je privatna vojna kompanija koja zapošljava stotine plaćenika za koje se vjeruje da su obavljali tajne borbene misije za Kremlj u istočnoj Ukrajini i Siriji gdje ima 2500 takvih plaćenika. Grupa je pod sankcijama SAD-a jer je navodno sudjelovala u ratu u Ukrajini. U Srednjoafričkoj Republici traju etnički i vjerski sukobi od početka pobune 2013.

I dok lokalni i međunarodni mediji izvješćuju da Wagner posluje u SAR-u od kada je Rusija ove godine isporučila lako naoružanje sigurnosnim snagama u toj zemlji i rasporedila stotine vojnih i civilnih instruktora da ih obučavaju, ruske vlasti negiraju da plaćenici iz Wagnera rade po njihovu nalogu. Orhan Džemal (51) bio je renomirani ruski vojni dopisnik koji je pokrivao konflikte širom svijeta. Teško je ranjen u Libiji 2011. godine, a 2008. objavio je knjigu u kojoj je, na osnovi svoga iskustva, pisao o petodnevnom ratu između Rusije i Gruzije.

Njegov kolega, 47-godišnji Aleksandar Rastorgujev bio je poznati autor dokumentarnih filmova i jedan od trojice redatelja filma o liderima ruske opozicije, koji je 2013. godine nagrađen. Kiril Radčenko (33) bio je snimatelj.

Novinari su planirali da se 30. srpnja nađu s lokalcem u Bambari, gradu 380 kilometara od Banguija, te su u Sibutu, gradu u kojem su iz zasjede ubijeni, bili u prolazu.

Ubijeni novinari povezani su s Hodorkovskim, kojega je Putin pomilovao i koji je nakon toga 2010. napustio Rusiju i od tada živi u Europi i žestoki je Putinov kritičar.

Sastanak Donalda Trump i Vladimira Putina

Foto: Reuters/PIXSELL
Donald Trump i Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
Vladimir Putin i Donald Trump
Foto: Reuters/Pixsell
Vladimir Putin i Donald Trump
Foto: Reuters/Pixsell
Donald Trump i Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Donald Trump i Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Donald Trump i Vladimir Putin

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar intimus 500
intimus 500
08:36 03.08.2018.

RasPutinova politika se nastavlja ... širim ljubav i ravnopravnost među ljudima

DU
Deleted user
13:51 03.08.2018.

Zato na vremenskoj prognozi ruske tv kažu Rusija -3 a meni čudno ipak ljeto je ?

RI
rightside
10:45 03.08.2018.

ma dajte,, pa vi ovdje pisete samo o rusima ili o srbiji,, to vise nije slucajno, zar ne?? zasto npr ne pisete o hr novinaru kojeg je plenkovic dao uhitit navodno zbog spijunaze il tako neceg?? zabranio vam anemicni pisat o tome ili bozinovic nije u stanju smislit kako da opravda taj potez??))))