PRijEVARA

Slunjski pjesnik ukrao djelo Jaskanca Vlade Vlaisavljevića

Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
Slunjski pjesnik ukrao djelo Jaskanca Vlade Vlaisavljevića
01.07.2010.
u 13:47
Nakon što je plagijat otkriven, Mladen Škrbić je, kako tvrdi, napustio hrvatsko i slovensko društvo književnika, no naglašava da nije znao da je pjesma Vlaisavljevićeva.
Pogledaj originalni članak

Joj! Jako mi je žao zbog svega. Uistinu nisam želio da se to dogodi. Nikad nisam krivotvorio. Zašto bih se time bavio? - kaže Mladen Škrbić.

Tounjčica ili Korana

Njegov je krimen preuzimanje zasluge za autorstvo pjesme “Balada o Tounjčici”, stare 79 godina, prvotno objavljene u časopisu Hrvatska revija. Napisao ju je znameniti jaskanski pjesnik Vlado Vlaisavljević.

– Još opanci i suknja na lišću leže/Po njima pauci svilene niti predu/A ovce strminom bježe/U neredu – glasi prva kitica pjesme, pod kojom se kao autor potpisao Mladen Škrbić, a to je objavljeno u monografiji Društva Karlovčana i prijatelja Karlovca iz Zagreba “Naših deset godina - Zašto volim Karlovac”. Identična je prva strofa Vlaisavljevićeve pjesme. I ne samo ona, nego gotovo cijela pjesma. Umjesto stiha “Kao da šumi: ‘Tounjčica, Tounjčica’”, u plagijatu stoji: “Kao da šumi Korana zelena”. Govedo koje se spominje u Vlaisavljevićevoj pjesmi preimenovano je iz Blaga u Belku, a posljednji stih ne glasi: “Draga, svjetla trni”, nego “Zemaljska svjetla trni”. Naslov pjesničkog uratka promijenio je u “Balada”.

– Nakon što sam upozoren da bi se moglo raditi o krivotvorini, usporedio sam pjesmu koju smo objavili s Vlaisavljevićevom. Škrbićev doprinos knjizi očito je plagijat – kaže vidljivo iznenađeni donedavni predsjednik Društva Karlovčana i prijatelja Karlovca te urednik monografije Vlado Bojkić. Mladen Škrbić, rođeni Slunjanin, koji živi u Novom Mestu u Sloveniji, inače akademski obrazovani glazbenik, ima neobično objašnjenje nastalog problema. Spornu pjesmu čuo je, kaže, od “neke žene u Slunju”.

"Neka žena" prva ukrala

– To je bilo prije 36 godina, kada smo nastupali na zabavi u hotelu “Slunjčica”. Prišla nam je zgodna konobarica i rekla da poznaje ženu koja zna neku pjesmu. Zapisao sam pjesmu koju mi je ta žena izrecitirala i za koju je rekla da je njezin uradak – kaže Mladen Škrbić.

Na naše pitanje zašto se onda potpisao pod poemu za koju kaže da ju je čuo od “neke žene”, odgovara da bi spomenuo tu ženu kao autora kad bi se sjetio njezina imena.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
-obrisani-
18:29 02.07.2010.

za jednog slunjana plagijati i falsifikati nisu nista cudno. neko ozbiljan trebao bi vidjeti i sta tamo rade sa povijescu vlastitog kraja, s posebnim osvrtom na WWII i ustaske zlocine.

Avatar sjena_vjetra
sjena_vjetra
12:58 02.07.2010.

Koji debil! Vlaisavljevićeva \"Tounjčica\" odavno je sastavni dio školskog programa hrvatskog jezika, a on pomislio da je u pitanju neki anonimni pjesnik! \"Tounjčica\" ulazi u svaku antologiju novije hrvatske književnosti, a on nema pojma o tome! Joj, Mladene, prihvati se radije motike!

LO
lotus
15:50 04.07.2010.

Ovak, dosta oko tog ustašluka jer to je ipak djelo jednog starog prdonje koji dođe u svoj rodni kraj napravi enormnu glupost pa pobjegne u Švicarsku, a onda bi se mi trebali baktiti s njegovim glupostima. To što vi mislite da je veličanje ustaštva je zapravo na krivo mjesto postavljen križ po kojem pišaju lokalni psi(križu je mjesto na nečijem grobu a ne da bude zabijen usred ničega).Ovdje se radi čisto o nečijoj privatnoj provokaciji koju su nažalost prihvatili i neki stanovnici našeg grada koji su očito lako povodljivi. Vezano uz ovaj članak dotični gospodin se nije mogao roditi u Radiću kod Slunja jer takvo mjesto ovdije ne postoji !