Kolumna

Slučaj Mladinić ili kako te država prožvače i pljune dok kažeš SMS

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Slučaj Mladinić ili kako te država prožvače i pljune dok kažeš SMS
29.09.2018.
u 19:18
Pola milijarde kuna nije razlog za pokretanje represivnog sustava, ali jest kuna manjka ili viška u blagajni cvjećarnice.
Pogledaj originalni članak

Sudbina Srđana Mladinića, vlasnika upropaštenog SMS-a, kojega je sustav uhvatio zubima, prožvakao ga i pljunuo, užasava i ledi krv u žilama jer ako se državne institucije tako okrutno poigravaju s čovjekom kojega su nazivali kraljem dalmatinske prehrambene industrije, kako tek melje nas ostale koji iza sebe nemamo ni zaposlenike koji o nama ovise, ni plantaže, ni poslovne vizije...

Je li Srđan Mladinić kriv ili nije, sudstvo zadnju riječ još nije izreklo, ali da nešto u cijeloj toj tužnoj priči gadno smrdi upućuje činjenica što je državno tužiteljstvo na prvom suđenju protiv njega procijenilo da je SMS oštetio za 3,5 milijuna kuna i tražilo da vrati novce, a u ponovljenom postupku iznos štete koju mu stavljaju na teret istopio se na 60.000 kuna, što je donja granica da ga terete za “znatnu imovinsku korist”. Milijuni su od jedne do druge optužnice negdje isparili. U postupku da je oštetio SMS nepravomoćno je oslobođen, a u aferi Spice nepravomoćno je proglašen krivim, ali mu nisu dokazali da je Podravkin kredit SMS-u korišten za kupnju Podravkinih dionica, a upravo je to bio okidač koji je potaknuo institucije da ga zatvore na četiri mjeseca i gurnu u poslovnu propast koja je u godinama koje će uslijediti prerasla u pravu životnu tragediju. 


“Što reći o poslodavcu koji nakon 20 godina rada u jednom intervjuu ponosno kaže da se među njegovim radnicima dogodilo sedam brakova i 24 ljubavi?! Bio je čovjek, a ne pohlepna hijena i zato je stradao!” riječi su njegove bivše zaposlenice koja je reagirala na tekst kojeg smo objavili. “Dupin među morskim psima”, nazvao ga je kolega poduzetnik Juroslav Buljubašić. Među tajkunima isticao se životom u stambenoj zgradi na 11. katu, bez jahte, bijesnog auta, vikendice... Nakon što je upao u žrvanj pravne države firma mu je propala, obitelj se raspala i danas živi od socijalne pomoći. Svi se zgražaju i nikome ništa.
Gorak okus nepravde. Isti pravni sustav ne melje samo ljude već i institucije. Primjer je Lastovo kojemu je blokiran općinski proračun. Činjenica kako je dug od 490.000 kuna, zbog kojega je Općini Lastovo blokiran račun, davno plaćen, u cijeloj priči nema baš nikakav značaj jer to sudstvo uopće ne zanima, kao ni to da postoji zakon po kojemu ovrha računa jedinica lokalne uprave i samouprave ne smije ići preko granice koja im blokira normalno funkcioniranje. Koga briga?!

Hrvatsko sudstvo, u kojem je moguće da sutkinja traži izuzeće u postupku protiv jednog bivšeg gradonačelnika i tajkuna uz službeno obrazloženje da mu je ljubavnica, sigurno ne. 
 Istodobno, premijer Andrej Plenković kaže da krivce za Uljanik ne treba tražiti. Pola milijarde kuna nije razlog za pokretanje represivnog sustava, ali kuna manjka, a ne samo viška kao što je bilo do sad, u blagajnama trgovina, kafića, cvjećarnica ili ribarnica drastično će se kažnjavati, predlaže ministar Zdravko Marić, financijski genij iz Agrokora. 
Bravo! Samo tako nastavite! A onda plaćajte istraživanja zašto mladi odlaze. Vjerojatno iz obijesti.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

NA
navijala
08:58 30.09.2018.

Htjeli ste kapitalizam voila. Udbaši kolo igraju.

MI
miso
05:30 30.09.2018.

... Ovo s gospodinom Mladinićem je prestrašno. ... Dobro, početak je bar bio "korektan", tvrdilo se da je oštetio .... (koga i koliko nije više ni bitno). ... A zamislite slučaj da su krenuli uništiti firmu koja nije imala nikakvih dugova niti nenaplaćenih kredita, zapošljavala 25 ljudi, najbolja mala firma komitent ZaBe, koja im je državi donijela 6,3 milijuna kuna PDV-a na samo jednoj transakciji, ... "Lopovi" u vidu sanitarne inspektorice Zore B. u ponedjeljak 8.12.2003. g. lažiranjem podataka oteli 34 milijuna kuna vrijedne robe, 14 godina zavlačili spor i konačno pravomoćno izgubili, ... Kamo to spada? U priče Vjerovali ili ne. Neeeeee! To spada u ovu i ovakvu Hrvatsku!

DU
Deleted user
19:34 29.09.2018.

Općina Lastovo je specifika jer država je prozivana tek kad je lokalni kadar napravio niz uprskotina proteklih godina i kad je to, naravno, sudski sankcionirano. To je u onom stilu - nek država "posuši", a mi ćemo i dalje po bodulski, rodica, pajdo, kum svaki na svojoj poziciji trckati novac... U splitskom dnevniku su Lastovljani sami sebe prozvali Vukovarom na moru - da li treba nešto više ili sapienti sat! Tako da nemojte sažaljevati one koji su javašlukom i otezanjima ušli u općinsku blokadu... Nevjerojatna je ležernost otočkih kadrova! A sabotirali bi ama baš svaku stranu investiciju jer vječno lebdi "di san ja tute"...