BITKA ZA EAST RIVER

Slovenski kandidat za glavnog tajnika UN-a pao na osmo mjesto, ali i dalje vjeruje u uspjeh

Foto: MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL
Slovenski kandidat za glavnog tajnika UN-a pao na osmo mjesto, ali i dalje vjeruje u uspjeh
30.08.2016.
u 15:45
U trećem krugu održanom u ponedjeljak najviše glasova opet je dobio portugalski kandidat Antonio Guteress
Pogledaj originalni članak

Bivši slovenski predsjednik Danilo Türk smatra da njegova kandidatura za glavnog tajnika UN-a još uvijek ima izgleda premda je u trećem krugu pokusnog glasovanja u Vijeću sigurnosti dobio najskromniju potporu do sada te pao na osmo mjesto.

"Vjerujem da je moja kandidatura vjerodostojna i da ima dobre izglede za uspjeh", kazao je Türk, komentirajući rezultate trećeg kruga tajnog glasovanja predstavnica zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a. U trećem krugu održanom u ponedjeljak najviše glasova opet je dobio portugalski kandidat Antonio Guteress.

Danilo Türk koji je u prvom pokusnom glasovanju bio drugi sada je pao na dno ljestvice, na osmo mjesto.

Slovenski diplomatski krugovi ocjenjuju da je Türkov pad s drugog na četvrto mjesto u drugom krugu glasovanja, a sada pad na dno ljestvice kandidata razočaravajući za Türka koji od svih kandidata ima najviše diplomatskog iskustva u svjetskoj organizaciji, no da sve još nije izgubljeno.
Kao najveće iznenađenje prilikom zadnjeg glasovanja u New Yorku diplomatski krugovi u Ljubljani navode uspjeh bivšeg slovačkog ministra vanjskih poslova Miroslava Lajčaka koji je sada drugi. Bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić dijeli treće mjesto na ljestvici kandidata s najviše potpore s direktoricom Unesca Irinom Bokovom.

Slijedi argentinska ministrica vanjskih poslova, pa makedonski ministar vanjskih poslova Srđan Kerim, bivša premijerka Novog Zelanda, Türk, bivša ministrica vanjskih poslova Moldove i predstavnica UN-a za klimatska pitanja Christiana Figueres iz Kostarike.

 Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić povukli su se.  

>> Vesna Pusić: Odustajem od kandidature za glavnu tajnicu UN-a, moje šanse nisu realne

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
19:04 30.08.2016.

pa ako već balkanac mora bit nešto mi uljuđeniji danilo

MO
MouseLion
18:59 30.08.2016.

Daj, istine radi, napisite tko to podrzava Vuka Jeremica? Koje to drzave i koji to likovi daju njemu trece mjesto u utrci za gl.tajnika UN-a? Ako njega (slucajno) izaberu, RH bi se trebala povuci iz UN-a do isteka njegova mandata.