Iskustvo susjeda

Kako su Slovenci pokušali uvesti porez na nekretnine

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Kako su Slovenci pokušali uvesti porez na nekretnine
11.08.2017.
u 18:52
Vlada je trebala predložiti i novu metodologiju izračuna vrijednosti stanova, kuća i poljoprivrednog zemljišta, ali za to nije bilo – volje
Pogledaj originalni članak

Slovenija je dva puta pokušala uvesti viši porez na nekretnine. Jednom je čak i uspjela, dok joj Ustavni sud nije srušio dijelove zakona. Drugi je put zakonu presudila politička klima, odnosno blizina izbora.

Peticije i prosvjedi

Početkom 2014. uvedeni su novi obračuni i nove stope prema stanju u registru nekretnina. Registar je sastavila Slovenska geodetska uprava, a pri procjeni vrijednosti uzimala se njihova tržišna vrijednost. Kuće i stanovi oporezivali su se stopama od 0,15 posto vrijednosti nekretnine ako vlasnik u njoj živi. Ako je riječ o nekretnini koja je prazna ili je vlasnik iznajmljuje, onda je porez bio 0,5 posto. Za nekretnine vrjednije od 500.000 eura koristi se viša stopa, 0,4 posto, odnosno 0,75 posto ako su prostori u najmu ili prazni. Na poslovne i industrijske objekte bila je određena stopa poreza od 0,45 do 0,75 posto, na poljoprivredne zgrade 0,30 i na obrađena zemljišta 0,15 posto.

Slovenci su imali plan u prvoj godini kao osnovicu obračuna uzeti 80 posto procijenjene vrijednosti nekretnine, potom se ona trebala povećati na 90 posto, a 2016. doći na 100 posto vrijednosti nekretnine. Iz registra nekretnina u Sloveniji izuzeti su bili socijalni slučajevi i invalidi koji će plaćati 30 do 50 posto manji porez. Uvođenje poreza odmah je naišlo na brojna negodovanja, potpisivanja peticija i traženje ocjene Ustavnog suda. Na zakon su primjedbe imale i općine kojima je komunalna naknada za građevinsko zemljište donosila velik dio prihoda koji su po novom morale dijeliti s državnim proračunom. Od tog je poreza država očekivala oko 400 milijuna eura godišnje, no Ustavni ga je sud osporio, navevši kako je protivan Ustavu, u dijelu koji se odnosi na valorizaciju, odnosno utvrđivanje vrijednosti nekretnina.

Nema vremena ni volje

Krajem prošle godine slovenska je vlada ponovno aktualizirala porez na nekretnine. Uz prijedlog zakona, vlada je trebala predložiti i novu metodologiju izračuna vrijednosti stanova, kuća i poljoprivrednog zemljišta. No u proljeće ove godine od njega su u vladi odustali ocijenivši da za njegovu operacionalizaciju do sredine iduće godine, kad se očekuju novi izbori, nema dovoljno vremena ni političke volje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

Avatar maxist
maxist
19:29 11.08.2017.

Dakle stvari za mlade treba postaviti ovak.-delajte zarađujte i bančite do zadnje lipe ,ne investirajte u ništa dokazivo i vidljivo. Imovinu čuvajte i sakrijte u nedostupnu varijantu za porezne službe. Država vam sada i ubuduće namjerava naplaćivati sve što imate od bicikla do kuće i vikendice ( nedaj Bože ! ) ,Kupnjom terena postaje se doživotni dužnik najgorem mogućem kamataru _tj Državi i njenoj naplatnoj službi-Poreznoj upravi !!!!!!. + savjet lažite,kradite varajte-bolje vi njih nego oni vas...........

DU
Deleted user
23:09 11.08.2017.

Hvala na članku, dobro da se netko sjetio prenijeti iskustvo Slovenije. Na pripremi ovog poreza se radilo skoro 10 godina. Kako bi se pravedno porezovale nekretnine Slovenija je potrošila silne novce i na kraju odustala. Ovo je najjači argument zašto naša vlast ne bi trebala uvoditi ovaj porez. Za stvaranje baze podataka i procjenu nekretnina nema novaca, a kad se sve to napravi izvjesno je da će zapei na Ustavnom sudu i sl.

DO
dopizdilomi
20:31 11.08.2017.

Gledajući komentare i dodjelu plusića i minusa mogu komentirati samo jedno, "mašinerija" dobro radi a zdrav razum by, by.