Poruke Zagrebu

Slovenci zaoštravaju poziciju prema arbitražnom sporu

Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Slovenci zaoštravaju poziciju prema arbitražnom sporu
25.08.2017.
u 10:45
Prema raspoloživim informacijama, navodi vodeći slovenski dnevnik, datuma za planirani rujanski sastanak još nema jer nije došlo do napretka o sadržaju razgovora.
Pogledaj originalni članak

Datum novog sastanka slovenskog premijera Mire Cerara s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem - koji su oni najavili nakon svog susreta u Ljubljani 12. srpnja - još nije određen, štoviše nije jasno hoće li do njega uopće doći, piše u petak ljubljansko "Delo".

Prema raspoloživim informacijama, navodi vodeći slovenski dnevnik, datuma za planirani rujanski sastanak još nema jer nije došlo do napretka o sadržaju razgovora. Cerar navodno želi razgovarati samo o implementaciji arbitražne presude koju Slovenija drži obvezujućom za obje strane. Hrvatski premijer pak želi da na dnevnom redu budu sva otvorena pitanja. Ustraje u stajalištu da je arbitraža krivnjom Slovenije kompromitirani proces, te da odluka arbitara ne obvezuje Hrvatsku, pa njihovu presudu zato neće niti primijeniti.

Na svom sastanku u Ljubljani 12. srpnja, dva tjedna nakon što je arbitražni sud donio svoju odluku o granici i nekoliko dana pred sastanak u Trstu lidera država koje sudjeluju u Berlinskoj inicijativi, Plenković i Cerar potvrdili su da su stajališta dviju strana o arbitraži  suprotna i da se nisu promijenila, ali su se zauzeli za nastavak dijaloga i novi susret, predviđen u rujnu.
No, zadnjih su dana više izjava o pitanju arbitražne presude dali ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i sam premijer Miro Cerar, zaoštravajući poziciju prema arbitražnom sporu i uvjetima za sastanak u Zagrebu.

Erjavec je izjavu hrvatskog premijera Plenkovića u Savudriji, kad je hrvatskim ribarima zabrinutim zbog arbitražne presude o granici u Savudrijskoj vali kazao da se u svojoj djelatnosti na moru mogu ponašati kao i do sada, nazvao zabrinjavajućom i nepotrebnom. Kazao je da ona ne doprinosi dobrom ozračju, te inzistirao da u zaljevu treba primijeniti presudu arbitara. Prema njoj, Sloveniji bi pripalo više od tri četvrtine zaljeva.

A premijer Miro Cerar kazao je za Slovensku tiskovnu agenciju STA da zajedno sa svojim ministrom vanjskih poslova ocjenjuje kako bi sastanak s hrvatskim kolegom Plenkovićem bio koristan, ali samo "ako hrvatska strana bude spremna razgovarati o implementaciji arbitražne presude".

Ako Hrvatska ne bi promijenila dosadašnje stajalište nego "odugovlačila" s dogovorom o implementaciji i tražila "izgovore", onda bi se Slovenija obratila za pomoć Europskoj komisiji, kako bi i Hrvatska postala kooperativnija, najavio je slovenski premijer.

Kako u petak navodi ljubljansko "Delo", diplomatski kontakti u vezi s planiranim sastankom Cerara i Plenkovića u Zagrebu odvijali su se proteklih tjedana "na najvišoj razini", ali do napretka i usklađivanja u vezi tema za razgovor nije došlo, pa bi i sam susret mogao doći u pitanje.

Na Bledskom strateškom summitu koji se za desetak dana održava u Sloveniji najavljen je i dolazak hrvatske ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Marije Pejčinović Burić.

Međunarodna konferencija uz čiji se rub uobičajeno odvija i serija bilateralnih i neformalnih susreta bila bi možda i prilika za njen susret sa slovenskim dužnosnicima. No, slovenski je ministar Erjavec unaprijed isključio da bi takvi kontakti mogli dovesti do pomaka glede zagrebačkog susreta dvaju premijera.

"Poseban susret s hrvatskom ministricom nije potreban, osim ako bi došla s ovlaštenjem premijera da predstavi nova hrvatska stajališta glede implementacije arbitražne presude", kazao je u četvrtak Erjavec, dodavši da u tu mogućnost ne vjeruje, posebno nakon izjave koju je u srijedu Plenković dao savudrijskim ribarima, "pozivajući ih na incidente", kako je to formulirao Erjavec.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 75

EL
EldersRealm
11:24 25.08.2017.

Erjavec se pjeni od bijesa jer je zapravo on kriv za ovu situaciju. Njemu su podnosili izvjestaje i on je koordinirao akcije SLO suca i ministrice. Oni su dali ostavke zbog teskog kompromitiranja sudskog pricesa, a on se pokusava izvuci agresivnim nastupom kojim pokusava spasiti svoju karijeru. Kad Slovencima konacno dozlogrdi slusati njegove lazi (a laze konstantno), kad shvate da je ta arbitraza mrtva, krivca ce potraziti medju politicarima i Erjavec ce biti prvi na listi. To ce biti i kraj njegove karijere, a cini mi se da je taj dan blizu.

KO
koraknaprijed
11:14 25.08.2017.

Lopovska bando uhvaćeni ste s prstima u pekmezu,neće vam proći!

ST
stefj
11:21 25.08.2017.

Slovenija kreće dalje naplatiti svoju diplomatsku agresiju i uzeti nam 50-60 km2 teritorija. EK je u potpunosti podržava, a još bitnije, podržava je i Njemačka... Pitanje je samo kada će Hrvatska pokleknuti i koja vlada će pristati na to, ali nema natrag. Nijemci i Francuzi nikada neće priznati da su im suci kompromitirani, te da je neka institucija više radila po "lobiranju" nego po međunarodnom pravu... No, najgore u svemu je da Hrvatska nije izvukla pouku iz toga, da međunarodna zajednica funkcionira po načelu jačeg, te shodno tome na taj način se postavila prema npr. Srbiji. Baš suprotno, Srbija je uvidjela da EU nagrađuje agresivnije i odmah je proglasila sve na istočnoj obali Dunava Srpskim teritorijem kao i 2 otočića... Opet Hrvatsku čeka dokazivanje da je to Hrvatsko i opet možemo samo izgubiti, ništa dobiti. Godine devastacije diplomacije dolaze na naplatu. Naročito je gadno bilo kod kombinacije Josipović/Milanović/Pusić, trebat će desetljeća da se to popravi...