ODAHNULI I RODITELJI I ĐACI Dubrovački župan Nikola Dobroslavić ispunio obećanje

Škola u Smokovljanima neće biti pripojena onoj u Slanom

08.07.2009.
u 17:29
Pogledaj originalni članak

U Osnovnoj školi u Smokovljanima, mjestu u općini Dubrovačko primorje, koja je godinu dana bila predmet velikih rasprava, sljedeće će se školske godine redovito održavati nastava. Zaključak je to sjednice Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, koja je na taj način poništila odluku bivše županijske vlasti donesene prošle godine u ovo doba.

Naime, bivša županica Mira Buconić sa svojom je upravom prije godinu dana donijela odluku prema kojoj se Osnovna škola “Primorje” u Smokovljanima pripaja Osnovnoj školi “Slano” u istoimenome sjedištu općine Dubrovačko primorje. Razlog za to tadašnja je županijska vlast vidjela u problemima koje je ravnatelj Dživo Brčić imao s nastavnicima.

Sa zatvaranjem škole nisu se slagali roditelji djece iz brdskih sela Dubrovačkog primorja, čija su djeca do škole u Slanome morala putovati i po sat i pol.

Ubrzo su bivšoj županici Buconić i njezinu zamjeniku Miši Galjufu zapriječili ulaz u školu kada su došli po dokumente, a protiv zatvaranja bio je i tadašnji načelnik općine Dubrovačko primorje, a sadašnji župan Nikola Dobroslavić.

– Ono što ste učinili bila vam je velika pogreška i mi ćemo to brzo ispraviti – rekao je Dobroslavić Miri Buconić još na primopredaji dužnosti, a vrlo brzo donio je i odluku da će se nastava u Smokovljanima sljedeće školske godine održavati redovito.

Odluku su pozdravili i stanovnici Smokovljana.

– Kada je donesena odluka o zatvaranju škole, pohađalo ju je 36 učenika, a sada ih ima i desetak više – istaknuo je Pero Maškarić iz Mjesnoga odbora Smokovljana.

- Možete samo zamisliti kako je bilo našoj djeci kad su morala putovati sat i pol do škole, po kiši i suncu. Pa, morali su se ustajati u pet ujutro da bi stigli na nastavu. Sada je pravda zadovoljena - rekao je otac 8-godišnjeg učenika iz Smokovljana.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr