Ponovljeni izbori

ORaH i Živi zid žive samo u izbornim anketama

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
ORaH i Živi zid žive samo u izbornim anketama
24.03.2015.
u 19:15
Pobjednicima se proglašavaju i HDZ i SDP, ali pokazalo se da nove zvijezde na sceni nisu - zvijezde na terenu
Pogledaj originalni članak

Ponovljeni lokalni izbori u 17 gradova i općina pokazali su da nove zvijezde na političkoj sceni – Živi zid i ORaH – nisu zvijezde, osim u anketama. Još jednom se pokazalo da su ankete jedno, a stranačka infrastruktura na terenu nešto sasvim drugo.

Jedan vijećnik u Hvaru

Od 17 jedinica lokalne samouprave ORaH je na ponovljene izbore izišao samo u Pagu i Dubrovniku te osvojio tek 2,84, odnosno 1,36 posto. Živi zid svoju je snagu testirao u pet gradova – Zlataru, Novom Marofu, Rabu, Pagu i Hvaru. Osvojio je bolji rezultat od ORaH-a jer je dobio jednog vijećnika u Gradskom vijeću Hvara. I ukupno gledajući njegov se rezultat vrtio oko četiri posto, osim u Pagu i Hvaru. S druge strane HNS se na ovim izborima vratio iz mrtvih. Iako ankete narodnjacima daju oko dva posto, nakon ponovljenih izbora imaju dva gradonačelnika – Andru Vlahušića u Dubrovniku (najvećem trofeju izbora) i Hrvoja Košćeca u Sv. Ivanu Zelini. Ipak, snagu su pokazali i Čačićevi Reformisti koji su u gradovima u kojima je HNS samostalno izišao na izbore ili u manjoj koaliciji ostvarivali bolji rezultat. Tako su Reformisti u Novom Marofu dobili 19,61 posto, odnosno tri mandata, a HNS i HSU 10,54 posto ili dva mandata. U Zlataru su pak Reformisti dobili 7,32 posto, a HNS i Zagorska stranka 6,7 posto. I jednima i drugima to je donijelo po jedan mandat. Stabilnu snagu pokazao je i HSS koji uglavnom osvaja 7 do 8 posto ako je na izbore izišao bez koalicije.

Kao i nakon svakih lokalnih izbora pobjednicima se proglašavaju i HDZ i SDP. HDZ kao kriterij uzima ukupan broj gradova i općina koji je osvojio i po tome jest najjači. SDP kao argument pobjede uzima veličinu i broj gradova koje je osvojio te njihov fiskalni kapacitet. HDZ od 17 gradova i općina sada ima vlast u njih devet – od toga su tri grada (Korčula, Novi Marof i Rab) i šest općina (Čaglin, Petlovac, Milna, Lumbarda, Strahoninec i Rugvica). HDZ je prije tih izbora imao samo Korčulu, a upravo je to stranka koja je isprovocirala ponovljene izbore rušeći proračune u vijećima.

Mijenjati zakon

SDP i njegovi partneri slave u pet gradova – Dubrovniku, Hvaru, Sv. Ivanu Zelini, Zlataru i Pagu te općini Gundinci. Šef SDP-a Zoran Milanović kaže da su mu ovi izbori znak da je SDP jak i da će biti žestoka borba na parlamentarnim izborima. On smatra da bi trebalo mijenjati zakon kako bi se spriječilo rušenje izabranih gradonačelnika. Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a, kaže da su izbori pokazali kako građani okreću leđa Milanoviću i Kukuriku koaliciji, a gubitak izbora u Dubrovniku za samo 471 glas dokaz mu je da HDZ u tom gradu ima odličnu podršku za parlamentarne izbore. Analitičar Žarko Puhovski kaže da je situacija nakon ovih izbora “fifty-fifty”.

– Da je HDZ dobio Dubrovnik, bio bi pobjednik, kao što bi SDP bio pobjednik da je dobio Korčulu – rekao je Puhovski. I on smatra da se HNS vratio iz mrtvih, a da su ovi izbori pokazali veliki potop nezavisnih lista kao i ORaH-a i Živog zida.

– Izbori za parlament bit će vrlo tijesni – zaključio je Puhovski.

>> Slavlje u stožeru Andre Vlahušića. Evo svih rezultata prijevremenih lokalnih izbora

>> Vlahušić pobijedio HDZ pa zaključio: O presudi ćemo govoriti za pet ili deset godina

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

AN
anahanilam
12:49 25.03.2015.

Dok se vi bavite anketama a ovi iz sabora o svojim guzicama.. živi zid je na terenu i pomaze ljudima! I vidjeli smo koliko zive samo u anketama tokom predsjednickih izbora.. Cekajte samo parlamentarne pa cete si ankete nabit u g****u :)

AN
Annanna
10:34 25.03.2015.

Bitno da nas ministrica kulture svojim uzornim ponasanjem uci kako biti kulturan. To je vec 8. ministar koji odlazi iz vlade SDP-a Zorana Milanovica, opet im dajte glas. I ovih 7 prije je pljačkalo i kralo pa otislo. Osim Holy koja je samo produzena ruka SDP-a. HDZ gdje si sada HDZ kad treba obici sator u Mongolskoj, bitno da ste postavili onaj u Savskoj i pridali mu toliko paznje. Mi ljudi smo obicne ovce koji i dalje glasamo za stare lopove koji unistavaju nas i ovu zemlju. No popis potlacenih, korumpuranih i ucijenjenih je predug tako da na izborima uvijek prolaze jedni te isti. Samo masovan izlazak na izbore moze ovo promjeniti i dati vlast onima kojima je stalo. A to su samo jedni- ŽZ

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
20:53 24.03.2015.

Da pumpaju puno ankete bez razloga to se vidi ,,ali to je velik postotak sto oni pokazuju ,,lazu za hdz i kolaliciju oni dobivaju vise od 40%