Prosvjed u Brodu?

Sindikat: Sebi dižu plaće, a za radnike u kulturi nemaju novca

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Sindikat: Sebi dižu plaće, a za radnike u kulturi nemaju novca
03.12.2015.
u 16:11
Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi optužio je slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Dusparu da od 2008. godine onemogućava potpisivanje kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama kulture.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi optužio je slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Dusparu da od 2008. godine onemogućava potpisivanje kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama kulture.

Upozorili su kako razlog njihovu nezadovoljstvu leži u tome što su plaće radnika zaposlenih u kulturi za 18 do 26 posto manje od onih u Gradskoj upravi, što Grad ni nakon sedam godina nema namjeru osigurati 15.000 kuna za usklađivanje materijalnog statusa knjižničarskih radnika s upravnim te što je osnovica za izračun plaća gradskih službenika i namještenika 5.415, a onih u kulturi 5.108 kuna.

- Slavonski Brod je jedini grad u Hrvatskoj u kojem sindikat zaposlenih u kulturi nije uspio ništa napraviti za svoje članove. Za kulturne radnike nema novca, a svoje plaće i broj zaposlenih povećali su za 10 posto  – kaže glavna tajnica sindikata Ljubica Pilić (na slici).

Ona dodaje kako gradonačelnik, pod prijetnjom tužbi, uredno isplaćuje razlike materijalnih prava upravnim radnicima, pa i sebi samome, a za kulturne neće dati ni lipe, te najavljuje organiziranje javnog prosvjeda na dan donošenja gradskog proračuna. Na sve ove optužbe u brodskoj Gradskoj upravi kratko odgovaraju kako oni u dobroj vjeri pregovaraju s Hrvatskim sindikatom djelatnika u kulturi.

- Zaista ne možemo komentirati navodne optužbe s obzirom da one nisu niti spomenute na sastanku predstavnika Sindikata i Grada Slavonskog Broda – odgovorili su na naš upit iz gradske službe za odnose s javnošću. 

>> Razočarani Ciprasom Atenjani ponovno u štrajku

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NE
nemanatrag
16:18 03.12.2015.

U Hrvata kultura je kad se vladaš kulturno....