NORMALIZACIJA ODNOSA

Sile u NATO-u pozvale Prištinu da ukine carine, a Beograd kampanju protiv Kosova

Foto: Reuters/Pixsell
Sile u NATO-u pozvale Prištinu da ukine carine, a Beograd kampanju protiv Kosova
13.08.2019.
u 17:05
Šef vladina ureda za Kosovo Marko Đurić ocijenio je da pet zemalja izjednačava "nasilje Prištine i kršenje slobode prometa robe i kapitala te međunarodnih obveza" s borbom Srbije protiv priznanja neovisnosti i agresivnog vanjskopolitičkog ponašanja Kosova.
Pogledaj originalni članak

Pet sila NATO-a zajednički je u utorak pozvalo Srbiju i Kosovo da deblokiraju pregovore o normalizaciji odnosa i dođu do obvezujućeg dokumenta u interesu regionalne stabilnosti.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija traže od Kosova da ukine carine na robu iz Srbije, a od Beograda da prekine kampanju kojom od drugih zemalja traži da povuku priznanja Kosova.

Tzv. Kvinta želi vidjeti "punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obvezujući sporazum", stoji u njihovu priopćenju.

No, visoki srbijanski dužnosnik zadužen za Kosovo smatra da je Kvinta zapravo zatražila od Beograda da se prestane odupirati neovisnosti Kosova i istaknuo da će Srbija i dalje štititi nacionalni interes za dobrobit Srba na Kosovu.

Šef vladina ureda za Kosovo Marko Đurić ocijenio je da pet zemalja izjednačava "nasilje Prištine i kršenje slobode prometa robe i kapitala te međunarodnih obveza" s borbom Srbije protiv priznanja neovisnosti i agresivnog vanjskopolitičkog ponašanja Kosova.

"Je li isto kad bacate pod noge međunarodno pravo i kada se zalažete da, sukladno pravilima UN-a i vlastitim ustavom i Rezolucijom 1244 (Vijeća sigurnosti UN o Kosovu) spriječite nekoga da, mimo procesa dijaloga, postigne priznanje neovisnosti", upitao je Ðurić.

Istaknuo je da je Beograd spreman za nastavak prekinutog dijaloga s Prištinom, ali tek kad kosovske vlasti ukinu jednostranu odluku o uvođenju carina od 100% na uvoz robe iz Srbije (i BiH).

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

AA
aabbcc
17:52 13.08.2019.

Interesantno da politicari moraju silom nameta, carina na robu raskidati ljubav Albanaca prema kupovini Srpskih proizvoda.

BF
bf2
20:53 13.08.2019.

velikosrpski mitomani su opet okupirali večernjak...gube rat za ratom,ali su nepobjedivi u trolanju i lupanju minusa :)

JJ
Jokoovo Jokoono
19:34 13.08.2019.

Priznanje nezavisnosti neke drzave ili regiona je deklarativne prirode i moze da se povuce sve dok neka drzava ne postane punopravna clanica UN. Postovanje rezolucije 1244 UN da je Kosovo dio Srbije koje trba imati specijalni status je u interesu Srbije ali i covjecanstva. Nepostivanje resolucije UN je u interesu onih drzava koje su suprotno rezoluciji priznale Kosovo. Vrijeme je da se prestane obicnom narodu prodavati m°da za bubrege bez obzira na trenutni odnos snaga ili moc neke drzave ili alijanse vise drzava.