Prijatelji životinja:

'Sigurnost hrane od insekata upitna zbog hitina, bakterija, virusa, parazita...'

Foto: Pixabay/Ilustracija
'Sigurnost hrane od insekata upitna zbog hitina, bakterija, virusa, parazita...'
01.02.2023.
u 19:00
Prodaja ličinki kukca brašnara i kućnih zrikavaca za ljudsku prehranu izazvala je brojne reakcije. Jedni podržavaju tu vrstu hrane, drugi su protiv, a pitanje je, ističe se, i kakva će biti njezina cijena.
Pogledaj originalni članak

Odluka Europske komisije da se odobri prodaja ličinki kukca brašnara i kućnih zrikavaca za ljudsku prehranu izazvala je brojne reakcije. Jedni podržavaju tu vrstu hrane, drugi su protiv, a pitanje je, ističe se, i kakva će biti njezina cijena. Brašno od zrikavaca u nekim zemljama stoji oko 30 eura za kilogram. Oglasila se i udruga Prijatelji životinja.

– Apsurdno je da danas, kada imamo burgere od biljnih proteina koji vrlo vjerno oponašaju strukturu i okus mesa, a po sastavu su nutritivno vrlo vrijedni, prednost dajemo onima od crva i kukaca. Trebali bismo poticati konzumaciju proizvoda na biljnoj osnovi, koja je već sada dostupna i razvija se sve više iz dana u dan. Osim toga, treba prepoznati budućnost i ulagati u razvoj kultiviranog mesa, koje se proizvodi u laboratorijski kontroliranim uvjetima i za čiju proizvodnju nisu potrebni ni crvi, ni svinje, ni kukci, ni sisavci, već biljne sirovine – stav je te udruge.

Jedno zlo zamjenjuje se, smatraju, drugim, manjim zlom. Umjesto da se promoviraju dostupne dobre alternative u obliku biljnog mesa na bazi graška, boba, soje ili drugih mahunarki i žitarica. Ističu da i kukci osjećaju bol i nelagodu, samo na drukčiji način nego ljudi, svinje, krave, pilići i druge životinje. Upitna je, napominju u udruzi, i sigurnost hrane od insekata zbog toga što sadrži hitine, bakterije, viruse, parazite i drugo.

Video: Pravilo od pet sekundi za hranu: Istina ili mit?

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

SP
Stari panj
20:42 01.02.2023.

I ovo je jedna u nizu udruga koja parazitira na proračunu. E sad ne znam smijem li to reći, možda i paraziti imaju osjećaje.

SP
Stari panj
20:39 01.02.2023.

Pazi ovo, kukci osjećaju bol i nelagodu?! Drugi put ću žohara ljubazno zamoliti da ode, pazeći da se ne uvrijedi.

BO
Bojans
18:16 02.02.2023.

Sabornici nek to naruče umjesto lososa. I Kolindu našopati