SMJENA VLASTI U METROPOLI

Šefica Holdinga već je najavila odlazak. Što će biti s ostalim Bandićevim kadrovima?

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Tomislav Tomašević predstavio program za obnovu Zagreba nakon potresa
Foto: PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Tomislav Tomašević predstavio program za obnovu Zagreba nakon potresa
01.06.2021.
u 08:34
Iako pročelnici ne moraju dati mandate na raspolaganje, prema zakonu to moraju učiniti direktori gradskih tvrtki. Šefica Holdinga Ana Stojić Deban već je najavila odlazak
Pogledaj originalni članak

Čeka nas puno sastanaka. Tom je rečenicom izabrani gradonačelnik Tomislav Tomašević opisao svoj prvi radni dan nakon nedjeljnih izbora još dok je slavio u stožeru, a da je prilično zauzet sastajanjem, govorili su iz platforme Možemo! i jučer.

S kime se sastajao, otkriti baš i nisu željeli, no s članovima SDP-a zasigurno nije, što su nam iz te stranke i neslužbeno potvrdili, a kako doznajemo, možemovci nisu kontaktirali ni još uvijek aktualnu gradsku upravu kako bi dogovorili postupak primopredaje. Bilo kako bilo, Tomašević se jučer nije želio pojavljivati u javnosti ni razgovarati s medijima, već je samo na svojoj Facebook stranici čestitao Zagrepčanima dan njihova grada i pozvao ih na sudjelovanje u promjenama kojima će Zagreb učiniti boljim mjestom “za život svih nas”.

Prvo obraćanje očekuje se na današnjoj press-konferenciji, a neslužbeni početak njegova mandata pokazao je i smjer u kojem će ekipa iz Možemo! ići po pitanju odnosa s medijima. Po devizi “svima sve” sazivat će presice za sve, a favoriziranja pojedinih medija davanjem neslužbenih informacija neće biti.

A što je s “kosturima”?

No, iako se nisu direktno čuli niti dogovorili, i nova i stara garnitura gradske vlasti očekuje da bi primopredaja mogla biti već u petak. Dan je to kad bi se taj službeni postupak mogao najranije odviti, rekla je jučer vršiteljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

– Pripremili smo svu dokumentaciju potrebnu za primopredaju – rekla je i dodala da očekuje brzu i kvalitetnu realizaciju Tomaševićeva izbornog programa.

A kad dogradonačelnica govori o “dokumentima”, misli na pisana izvješća koja mora podnijeti novom gradonačelniku, a koja će prikazati stanje financija te svih projekata, onih koji su odrađeni, koji su u tijeku i koji su u fazi ozbiljne pripreme.

– E sad, što će biti u tim izvješćima i hoće li biti “kostura iz ormara”, to ćemo tek vidjeti – rekla je jučer za Večernji TV donedavna kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Vesna Škare Ožbolt, po struci pravnica, koja je objasnila i zakonsku proceduru postizbornog procesa.

Iako pročelnici prema zakonu ne moraju dati ostavke, već će se s njima Tomašević, kako je najavio, početi sastajati isti dan nakon primopredaje dužnosti, oni koji su dužni staviti mandate na raspolaganje, rekla je V. Škare Ožbolt, direktori su trgovačkih društava koje je osnovao Grad Zagreb. Već jučer je šefica Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban najavila da ne misli ostati na čelu te megatvrtke.

Na raspolaganju će mu ostati, rekla je za 24 sata, u prvim danima, a planira uzeti i otpremninu od 96.000 kuna bruto. Taj je iznos također definiran zakonom, radi se o tri bruto plaće. Hoće li Tomašević ostavku i prihvatiti s obzirom na to da izravni dug Grada, prema nekim informacijama, iznosi i dvije milijarde kuna, tek treba vidjeti, no u prvom intervjuu koji je u izbornoj noći dao za Hinu rekao je da će provesti reformu Zagrebačkog holdinga nakon razgovora sa starom upravom i Nadzornim odborom.

– Najavili smo da ćemo uprave gradskih poduzeća birati na javnom natječaju. Ići ćemo u etapama, a započet ćemo sa Zagrebačkim holdingom jer je to golem sustav s 14 podružnica i osam gradskih poduzeća. Od gradskih poduzeća izvan Holdinga prioritet će nam biti ZET zbog veličine i važnosti – rekao je Tomašević.

Direktori gradskih firmi mandate na raspolaganje moraju dati u roku od 15 dana, a nije pitanje kadrovskih rješenja i smanjenja gradskih ureda s 27 na 15 jedina zamka na koju Tomašević treba paziti. Bit će ih, može se čuti među zagrebačkim političarima, zasigurno još, a Tomašević, kažu, ni sam nije svjestan “u što se uvalio” i što znači voditi jedan takav ogroman sustav. Ipak, njegovi simpatizeri, ali i kolege euforično očekuju promjene koje je najavio i vjeruju da se može uhvatiti u koštac sa svim dubiozama, a da će u idućem periodu pridobiti i one koji za njega nisu glasali kao i one koji nisu izašli na izbore, Tomašević je rekao već u svom pobjedničkom govoru.

Vremena će ipak trebati, dodao je, da dođe do pravih promjena i Zagrepčane pozvao na strpljenje, a otkrio je i kako više neće biti nedodirljivih, već će ista pravila vrijediti za sve.

– Ako nepropisno parkiram auto, očekujem da me kazni zaposlenik Zagrebparkinga ili komunalni redar, ovisno o situaciji. Ako to napravi moja zamjenica ili zamjenik, moja supruga, isto – rekao je Tomašević.

Skupština za 30 dana

Pred novim je gradonačelnikom i formiranje Gradske skupštine, za čiju većinu sa SDP-om, s kojim bi trebali imati 28 od 48 mandata, počinje pregovarati, kažu iz Možemo!, već ovaj tjedan. Hoće li nositelj SDP-ove liste i donedavni kandidat za gradonačelnika Joško Klisović biti predsjednik gradskog parlamenta još u Možemo! ne znaju jer nisu o tome razgovarali.

– Nadamo je da će Klisović ostati u Gradskoj skupštini i u gradskoj politici, u njemu vidimo potencijalno dobrog partnera, on se još u kampanji pokazao kao korektna osoba. Nikoga nije napadao i difamirao, kao što nije ni naš Tomislav Tomašević i na tome ćemo graditi odnos – rekla je Sandra Benčić iz platforme Možemo!

Tek kad se izabere predsjednik Skupštine ona će moći biti konstituirana, a rok za sazivanje, što treba napraviti pročelnica Ureda za mjesnu samoupravu, trideset je dana. Dani pred nama pokazat će i kako će Tomašević funkcionirati s Vladom. Ako je pitati premijera Andreja Plenkovića, odnosi bi trebali biti dobri, a da je Zagreb na početku velike promjene, smatra i predsjednik Zoran Milanović.

– To je čak i najveća promjena od svih gradova. Neke od njihovih ideja su eksperimentalne čak i za Kopenhagen, ali izgleda da su našle svoje komunikatore – rekao je i zaključio da je bitno da Možemo! ne postane “mafija i kartel”.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 42

BI
Bijeligolub
09:28 01.06.2021.

Tek sad počinje korupcija i pražnjenje budžeta u privatne džepove.

FA
fajlpz
09:59 01.06.2021.

Šta kaže Maja Šuput?

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
11:16 01.06.2021.

Neka Tomasevic i ekipa iz udruga vrate dobiveno od Bandica i tsko bar smanje dug grada , naravno ako nisu potrosili na putovanja , Tomasevicev facebook kao katalog Generalturista , samo mi nije jasno Machu Pikchu , sta je tamo spasavao ?, ljenivce ili je povezivao veze po J. Americi