'Protuzakonito djelovanje'

Bandić traži smjenu Divjak, stigao odgovor: Bolje da uloži u škole nego u kumstva

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Blaženka Divjak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Kažimir Varda
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Milan Bandić
04.06.2019.
u 14:28
Ministrica je prekršila zakon koji je vrlo jasan, udžbenici su besplatni za osnovnu školu, osim onih posebnih materijala koje Vlada može, ako ima sredstava, financirati – pojasnio je Varda
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Stanke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zatražio je u utorak od premijera Andreja Plenkovića da smjeni ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak, odnosno da "povuče državnički potez" zbog njezina protuzakonita djelovanja, a kao primjer spomenuo je gotovo 7,5 milijuna kuna poreznih obveznika "bačenih u vjetar" za metodičke priručnike. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručili su pak da bi bilo znatno važnije da gradonačelnik uloži novac u sanitarne čvorove u školama i sanaciju azbestnih krovova nego na zlatne WC školjke i kumstva.

Bandić je na konferenciji za novinare ocijenio da Divjak "treba snositi konzekvencije zbog toga što svjesno krši zakon".

Pozvao je odgovorne državne institucije da provjere podatke o radu ministrice u vezi s izradom metodičkih priručnika, za što je lani utrošeno više od 7,3 milijuna kuna. Unatoč potrošenim novcima, metodički priručnici koriste se samo u ovoj školskoj godini, a neće se primjenjivati u "Školi za život" zbog brojnih primjedbi iznesenih tijekom javne rasprave.

Može li osoba koja donosi takve neodgovorne i štetne odluke biti ministrica u Vladi, zapitao je Bandić.

Također je ustvrdio da je za "Školu za život" u 2018./2019. godini nabavljeno osam tisuća tableta po cijeni od tisuću kuna po komadu, a roditelji mogu kupiti nove po cijeni od 500 kuna, dakle upola jeftinije.

S tim u vezi postavio je i pitanje zašto je Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo kupnju dvostruko skupljih tableta, a lošije kvalitete, te pozvao Državno odvjetništvo i odgovorne državne institucije da postupe sukladno svojim ovlastima.

Na novinarsko pitanje znači li to da njegova stranka želi ući u Vladu, Bandić je ustvrdio da ih "ne zanimaju fotelje" te da će i dalje podržavati Vladu u svim odlukama koje su za dobrobit građana Zagreba i Hrvatske.

Ubrzo su reagirali iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

"Drago nam je da je gradonačelniku u fokusu obrazovanje, ali žao nam je što se to nimalo ne reflektira na opremanje ili održavanje škola kojima je Grad osnivač. Bilo bi znatno važnije da gradonačelnik uloži novac u sanitarne čvorove u školama i sanaciju azbestnih krovova, nego na zlatne WC-e i kumstva", stoji u odgovoru Ministarstva, prenosi N1.

Predsjednik Kluba zastupnika stranke Milana Bandića Kažimir Varda najavio je da će od premijera tražiti smjenu ministrice zbog kršenja zakona, a ako to premijer ne napravi, pokrenut će proceduru njena opoziva u Hrvatskom saboru. Bandić i njegov saborski klub traže da povuče dopis upućen osnovnim školama o nabavci udžbenika obveznih predmeta za iduću školsku godinu, odnosno da uputi novi ili podnese ostavku jer su nezadovoljni planom Ministarstva znanosti i obrazovanja da među udžbenicima koje će platiti država ne budu i udžbenici za vjeronauk koji je izborni predmet.

– U nastavnom su programu izborni predmeti, učenik se mora opredijeliti za neki od izbornih predmeta koji postaje obavezan, to nije samo vjeronauk, to je i živi strani jezik, informatika tamo gdje nije obvezna, latinski i grčki, i ti udžbenici se ne mijenjaju, što imamo mijenjati udžbenike svaku godinu iz latinskog ili starog grčkog. Ona je protiv klasičnog obrazovanja na ovaj način. Ministrica je prekršila zakon koji je vrlo jasan, udžbenici su besplatni za osnovnu školu, osim onih posebnih materijala koje Vlada može, ako ima sredstava, financirati – pojasnio je Varda.

Kaže da oni nisu protiv HNS-a niti planiraju umjesto Divjak tražiti svog ministra jer "oni ne ulaze ni u jednu fotelju u ovoj Vladi". Ako smjena ili opoziv ne uspiju, ne planiraju prekinuti suradnju s Vladom, i dalje će je, najavljuje, podupirati.

– Što to znači ako jedna ministrica da ostavku ili to u krajnjoj liniji zatraži premijer. Ako premijer ne prihvati, onda ćemo sukladno poslovniku Sabora krenuti u postupak opoziva ministrice, pa ćemo vidjeti hoće kolege zastupnici prihvatiti naše argumente i potpisati zahtjev za opoziv – zaključio je Varda.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 76

DU
Deleted user
14:21 04.06.2019.

Klub 2% protiv drugog kluba od 2%. To bi značilo raspad koalicije koja ionako nikad nije imala legitimitet a sve je potvrđeno na zadnjim izborima. Pogotovo je smiješno što tako važnu reformu sprovodi netko s 2% podrške.

ST
stefj
15:26 04.06.2019.

Svađaju se oni s ispod 2% biračkog tjela...

CH
CharlesBukowski
15:23 04.06.2019.

Bandic veliki katolik postenjacina intelektualac istinoljubac.. lopov lazljivac muljator prevrtljivac gledati ga kako laze i kako namjesta poslove natjecaje kumovima rodjacima prijateljima a sve na teret poreznih obveznika..i da jos ima onih koji glasuju za njega.. ma fuj