POVREDA SUVERENITETA BIH

SDA optužila RH da se miješa u unutarnje stvari BiH

Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
SDA optužila RH da se miješa u unutarnje stvari BiH
14.12.2018.
u 17:00
Iz SDA su ocijenili kako bi Hrvatska umjesto miješanja u unutarnje poslove BiH trebala provoditi svoje obveze u procesuiranju ratnih zločina
Pogledaj originalni članak

Stranka demokratske akcije (SDA) osudila je u u petak usvajanje deklaracije u Hrvatskom saboru o položaju hrvatskog naroda u BiH a skupina bosanskohercegovačkih intelektualaca najavila je donošenje "antideklaracije" kojom kane ukazati na probleme koje oni smatraju istinski značajnim za sve građane BiH, pa tako i za Hrvate koji u njoj žive.

Nakon što je Hrvatski sabor u petak usvojio Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH, iz središnjice SDA u Sarajevu oglasili su se priopćenjem u kojemu su ocijenili kako je to "štetni čin" koji predstavlja izravno miješanje u unutarnje poslove BiH i protivan je duhu dobrosusjedskih odnosa.

Činjenica da se zakonodavna vlast susjedne države bavi izmjenama ustava i zakona Bosne i Hercegovine "predstavlja grubi pokušaj povrede suvereniteta Bosne i Hercegovine. Nadležnost za zakone Bosne i Hercegovine, pa i izborni zakon, imaju isključivo tijela zakonodavnih vlasti sačinjena od demokratski izabranih predstavnika građana i naroda Bosne i Hercegovine", stoji u reagiranju najveće bošnjačke stranke u BiH.

"Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska su kao potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma preuzele obvezu uzajamnog poštivanja suvereniteta, i to je jedini način da se međusobni odnosi, dovedeni u pitanje agresijom na Bosnu i Hercegovinu stabiliziraju i unapređuju. Hrvatski sabor, na žalost, ulazi i u područje suvereniteta pravosudnih vlasti Bosne i Hercegovine", dodaje se.

Iz SDA su ocijenili kako bi Hrvatska umjesto miješanja u unutarnje poslove BiH trebala povesti računa o tome da ju je glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda označio kao državu koja ne provodi svoje obveze u procesuiranju ratnih zločina.

"Umjesto nasrtaja na suverenitet Bosne i Hercegovine i njenih institucija koji nikada neće uspjeti ali će uvijek nanositi štetu od najveće je važnosti da na temelju istine o prošlosti radimo u interesu pomirenja i uspostavljanja povjerenja radi budućnosti novih generacija. Dobrosusjedske odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske moguće je graditi samo uz puno međusobno uvažavanje i poštivanje međunarodnog poretka i prava", navodi se u priopćenju.

Zbog usvajanja Deklaracije o položaju Hrvata u BiH posebnom se izjavom oglasila i skupina bosanskohercegovačkih intelektualaca različitih nacionalnosti, a među kojima ima i nekoliko istaknutih bosanskih franjevaca.

Oni su u otvorenom pismu javnosti ustvrdili kako je ovo još jedan u nizu dokaza o "kontinuitetu miješanja susjednih država u unutarnje stvari BiH" pri čemu one pokušavaju nastaviti s politikom poraženom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Hrvatska i Srbija, prema ocijeni ove skupine, uz pomoć političkih stranaka iz BiH poput HDZ-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika promiču politiku daljnjih etničkih podjela BiH što se se želi „pokriti“ tezama o „legitimnom predstavljanju“ i „patriotskom nacionalizmu“.

"Bez obzira koji eufemizam upotrijebili, jasno je da se radi o etno-teritorijalnoj podjeli države, kao posljedici takvog političkog djelovanja", stoji uz izjavi koju su uz tridesetak drugih osoba potpisali i profesori na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Mile Babić i fra Ivo Marković te fra Petar Matanović kao i ratni član Predsjedništva BiH Ivo Komšić te predsjednik nevladine udruge Hrvatsko narodno vijeće (HNV) Marinko Pejić.

Među potpisnicima su i nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i bivši predsjednik vlade BiH Hasan Muratović.

VIDEO: Burna rasprava o položaju Hrvata u BiH

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

Avatar Olujni
Olujni
17:48 14.12.2018.

Zaboli nas sto stranka Hezbolaha u Bosni misli o nama!

ST
stomugromova
17:23 14.12.2018.

Njima arapski šeici vode politiku,a oni se kao bune na legitimne zahtjeve konstitutivnog hrvatskog naroda.

VK
VKSS
17:57 14.12.2018.

Glupo je sto jedan narod bira drugom narodu prestavnika,a za ostalo me briga.