NOVI SLUČAJ

Sanader '95. primio proviziju od Hypo banke od 3,5 milijuna kn

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Sanader '95. primio proviziju od Hypo banke od 3,5 milijuna kn
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
03.03.2011.
u 18:30
Pokrenuta je nova istraga protiv Ive Sanadera na osnovi izvršenih provjera te nakon što je Državno odvjetništvo u Klagenfurtu predalo dokumentaciju
Pogledaj originalni članak

USKOK je protiv bivšeg premijera Ive Sanadera otvorio još jednu istragu, i to zbog mutnih poslova iz 1995., kada je kao zamjenik ministra vanjskih poslova Mate Granića s Hypo bankom ugovarao kredit za gradnju hrvatskih veleposlanstava i pritom u vlastiti džep stavio proviziju od pola milijuna eura. Vlada je, kako stoji u priopćenju USKOK-a, s Hypo bankom ugovorila kredit u iznosu od tadašnjih 140,000.000 šilinga, no Sanader si je tijekom pregovora u kojima je zastupao Vladu ugovorio proviziju u gotovini, i to u iznosu od 7,000.000 šilinga, što je protuvrijednost od 3,5 milijuna kuna.

Proviziju je, kako doznajemo, dogovarao s čelnicima te austrijske banke, Wolfgangom Kultererom i Günterom Striedingerom koji su se i sami našli pod istragom austrijskih tijela kaznenog progona.

USKOK je, kako doznajemo, sumnju u Sanaderovu krivnju potkrijepio i materijalnim dokazima, a to su isplatnice iz banke.

– Na osnovu izvršenih provjera te nakon što je na naše traženje Državno odvjetništvo u Klagenfurtu 23. veljače 2011. predstavnicima Državnog odvjetništva RH i USKOK-a predalo dokumentaciju koja je izuzeta iz Hypo banke u vezi s mogućim zloporabama prilikom pregovora i zaključenja ugovora o kreditu između navedene banke i Vlade, provedene su potrebne dokazne radnje kojima je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je Ivo Sanader počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti iz članka 337., stavak 1. i 4. Kaznenog zakona – navodi DORH.

Dodaje se da je na temelju tako prikupljenih dokaza i dokumentacije donesen nalog o provođenju istrage protiv Sanadera zbog sumnje da je od jeseni 1994. godine do 22. ožujka 1995. u Zagrebu i Austriji, i to za vrijeme trajanja Domovinskog rata i u vrijeme kad je Hrvatska teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, tijekom pregovora s predstavnicima Hypo banke, dogovorio za sebe isplatu provizije u gotovini.

– Dogovorio si je isplatu u iznosu od 7,000.000 austrijskih šilinga. Navedeni iznos mu je isplaćen nakon što je zaključen ugovor o kreditu između navedene banke i Vlade u iznosu od 140,000.000 austrijskih šilinga. Na opisani način Sanader je za sebe pribavio nepripadajuću imovinsku korist u iznosu od najmanje 3,500.000 kuna – kaže se u priopćenju. Inače, o tome kreditu je Mate Granić prije mjesec dana govorio da je to jedan od najboljih poslova u kojemu je Vlada samo profitirala.

– Budući da se Sanader nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Austriji, upućena je zamolnica za uručenje potrebnih pismena okrivljeniku i ispitivanje okrivljenika, a istodobno je i za ovo kazneno djelo zatraženo njegovo izručenje Republici Hrvatskoj – zaključuje se u priopćenju.

USKOK, doznajemo, nastavlja s izvidima sličnih radnji jer to nije jedina takva Sanaderova provizija.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 106

Avatar tirolka
tirolka
22:43 03.03.2011.

. + - 03.03.2011. u 18:50h neverane je napisao/la: DORH je kao muž rogonja.Zadnji saznaje. Kako se kaže za ženu kada zadnja saznaje. Nije valjda rogonjica. . .

NN
nije nego
20:48 03.03.2011.

pa dobro, šta radi taj Bajić???? Umisto da blokira cilu stranku i zapljeni joj imovinu on se igra na vatalo sa Polančecom.A di je u ovoj priči ministar financija ???

MM
Mladen Miletić
18:49 03.03.2011.

DORH naložio novu istragu protiv Sanadera zbog Hypo banke, ako Austrija želi još Balkanskih \"dokaza\" dali ima još pametnih lopina koji su krali samo da bi Ivi dali lako zato !