Kolumna

Samo u Hrvatskoj nisu objavljena imena seksualnih predatora

Foto: pexels.com
Samo u Hrvatskoj nisu objavljena imena seksualnih predatora
12.04.2021.
u 15:25
Nasilnici u Hrvatskoj i dalje uglavnom imaju anonimna lica i mazimo ih i pazimo puno više od žrtava. Možda neki od njih budu i nagrađeni državnim i drugim, financijski unosnim nagradama
Pogledaj originalni članak

Može li muškarac koji je dugogodišnji seksualni nasilnik (ili, da budemo potpuno pravedni, žena koja je dugogodišnja seksualna nasilnica) biti na čelu važnih hrvatskih kulturnih institucija? I mogu li takve osobe raditi u visokom obrazovanju, dakle na fakultetima, gdje su u svakodnevnom kontaktu s osobama mlađih godišta, dakle s potencijalnim seksualnim plijenom?

Mogu li, dakle, osobe koje su spremne seksualno, fizički i psihički maltretirati druge, niže pozicionirane i o njima ovisne ljude zauzimati važne položaje u kulturnom i javnom životu jedne navodno civilizirane zemlje? I ne bi li iole organizirano društvo takvim osobama trebalo dati metaforički “vritnjak” i udaljiti ih od javnih položaja i moći te utjecaja, a onda i od javnog novca i drugih privilegija i časti?

Prije nekoliko mjeseci zbog ružnih događaja u susjednim zemljama (prvo u Srbiji, a onda i u Bosni i Hercegovini, a odnedavno bogme i u Sloveniji) i javnost u Hrvatskoj postala je osjetljiva na ova nasilnička i pod tepih skrivana pitanja pa je uslijedilo nekoliko anonimnih prijava mahom bivših studentica (a valjda i studenata) vezanih za ponajprije zagrebačke umjetničke i društvene fakultete.

A tu je prednjačila zagrebačka Akademija dramske umjetnosti, vjerojatno i zbog aktualne dekanice koja je pokazala visoki stupanj osjetljivosti za ovaj problem koji, doduše, nije od jučer i kojem se do sada samo kuloarski sitničavo šuškalo u stilu “ne bi se štel nikome zameriti”.

Situacija u Srbiji u međuvremenu je eskalirala do usijanja. Za silovanje je optužen (i to ne od jedne nego sada već i od dvije afirmirane glumice) i poznati srpski glumac Branislav Lečić, koji je bio i ministar kulture, te se osim glumom aktivno bavio i politikom, čovjek od ugleda i stava. On se za sada još brani sa slobode, no i prije njegova skandala uhićen je najpoznatiji srpski dramski pedagog Mika Aleksić, i to zbog teških optužbi za silovanje i seksualno maltretiranje svojih mladih učenica. Usput rečeno, dotični Aleksić proteklih je desetljeća radio s više od tri tisuće mladih ljudi!?

Njegovo uhićenje izazvalo je konsternaciju i podjele te polemike u javnom životu. Ali nitko od nadležnih nije pokušao zataškati krajnje neugodan slučaj ni sakriti njegovo ime, u stilu nitko nije kriv dok mu se ne dokaže. Imena potencijalnih nasilnika (ili nasilnica, da budemo fer i politički korektni, ali i da poštujemo činjenice) objavljena su i u Bosni i Hercegovini (i tu je došlo do neugodnih medijskih obračuna koji su se uglavnom vodili na Facebooku i drugim društvenim mrežama jer su mainstream mediji bili iznimno suzdržani), ali i u Sloveniji. U Sloveniji se čak odgađaju i naveliko reklamirane kazališne premijere kako bi se dodatno i službeno raščistilo jesu li neki poznati redatelji i profesori na akademijama, poznati i u Hrvatskoj, bili nasilnici ili ne.

A u Hrvatskoj cijelo ovo vrijeme nije objavljeno nijedno konkretno ime, osim u slučaju sada već umirovljenog profesora sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji je povjesničar te emeritus Zagrebačkoga sveučilišta, a koji je u međuvremenu krenuo u medijsku protuofenzivu pa je optužio i dvoje svojih mlađih kolega s istog fakulteta i s iste katedre također zbog seksualnog uznemiravanja. No vijesti o tim prepucavanjima nestale su iz etera, kao da se nikada i nigdje nisu pojavile.

Nasilnici u Hrvatskoj i dalje uglavnom imaju anonimna lica i mazimo ih i pazimo puno više od žrtava. Možda u međuvremenu neki od njih budu i nagrađeni državnim i nekim drugim, financijski unosnim nagradama. Možda ih pokoje sveučilište i pokoji rektor počaste naslovom professora emeritusa.

Možda u međuvremenu postanu i akademici ili se dokopaju neke druge više nego pragmatične časti, kao što se to i događalo u ne tako davnoj prošlosti kada su na važna mjesta birani ljudi koji to svojim moralnim likom i djelom nikako nisu zaslužili, ali je njihova okolina mudro šutjela.

Možda i zato da ih u budućnosti može bolje iskorištavati i ucjenjivati. A ucjene su uvijek bile lukrativne u demokratski deficitarnim i krajnje licemjernim sredinama koje se boje pogledati i u drugu stranu medalje. I nikako ne žele reći popu pop, a bobu bob.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.