Cijepni obuhvati

Saboru o cijepljenju: 'Radi se o razini rizika za prijenos dječje paralize'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor, 28.02.2019.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor, 28.02.2019.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor, 28.02.2019.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor, 28.02.2019.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor, 28.02.2019.
28.02.2019.
u 16:19
'Cijepni obuhvati su u padu zadnjih sedam godina i time ne možemo biti zadovoljni'
Pogledaj originalni članak

Cijepni obuhvati su u padu zadnjih sedam godina i time ne možemo biti zadovoljni, već nam je Svjetska zdravstvena organizacija rekla da će nam, ako se tako nastavi, morati promijeniti kategorizaciju zemlje u smislu opasnosti od dječje paralize, upozorio je danas Bernard Kaić, epidemiolog Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Saboru na tematskoj sjednici dva odbora o cijepljenju.

- Radi se o razini rizika za prijenos dječje paralize ako dođe do unosa izvana. To u praksi ne znači da će nas netko sankcionirati ili kazniti, ali daje do znanja da imamo visok rizik za cirkulaciju uzročnika bolesti, naši ljudi putuju u zemlje gdje ima dječje paralize još uvijek i vraćaju se u Hrvatsku. Sve dok je rizik nizak zahvaljujući visokim cijepnim obuhvatima nema opasnosti od širenje unutar našeg stanovništva, ali kad padnu cijepni obuhvati može doći do širenja čak i dječje paralize što bi bilo ako ništa drugo sramota – ocijenio je Kaić.

Bitno je predočiti stvarno stanje ljudima i uvjeriti ih da su cjepiva doista provjerena, niskoreaktogena, a nuspojave banalne, kratkotrajne i prolazne, drži Goran Tešović, profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Pročelnik odjela za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu.
- Ono čime neki iz nekih svojih interesa plaše ljude sa smrtonosnim nuspojavama, to su iznimno rijetki događaji, jedan na nekoliko milijuna primijenjenih doza i mnogi uopće nisu nuspojave. To su manipulacije, a s kojom namjerom, to ne znam jer ne želim i ne mogu ući u glave tih ljudi.

Neki prononsirani pripadnici antivakcinalnog pokreta vole se pozivati na prava, ali ne i na obaveze, a ja na to odgovaram primjerom Australije gdje ne morate cijepiti svoje dijete, ali u tom slučaju nećete dobiti dječji doplatak, što znači da će vam mjesečna primanja biti reducirana za oko trećinu – komentira Tešović. Misli, kaže, da bi se još trebalo cijepiti protiv pneumokoka, što očekuje da će biti uvedeno već ove godine, zatim rota virusa, što većina zemalja članica EU preporučuje i cijepljenje protiv vodenih kozica. Dodao je i da je obuhvat cijepljenja djece za većinu antigena u Hrvatskoj između 85 i 90 posto.

Liječnica, ali i majka djeteta koje je oštećeno cjepivom, dr. Alma Demirović nije protiv cijepljenja, ali želi ukazati da se trebaju poboljšati uvjeti u kojima se djece cijepe kako bi se što više smanjili rizici nuspojava i kako bi se kritički pristupilo cijepljenju, a ne, drži, ovako sustavno "kao po traci".

- Kroz svoj slučaj došla sam do jako groznih podataka u vezi uvoza cjepiva, stavljanja cjepiva na tržište, ispitivanja cjepiva, odnosno, njegova sigurnosnog profila i praćenja nuspojava koje su zapravo velika rak-rana sustava jer se nuspojave masovno ne prijavljuju i nadzor nad njima ne postoji – kazala je Demirović. SDP-ov Željko Jovanović poručuje kako svatko tko se protivi cjepivu, protivi se zdravom razumu.

- Bez cijepljenja se danas ne može zamisliti kvalitetan i dug život. Jedan mali podatak, svi koji su završili u teškom stanju u Klinici za infektivne bolesti nisu bili cijepljeni protiv gripe. Ako to nije dovoljan dokaz ne znam što bi još građanima trebalo objašnjavati – pojašnjava Jovanović. Kampanje protiv cjepiva su potpuno besmislene i rade u korist vlastite štete i štete njihove djece, smatra SDP-ovac.

- Dugoročno, ako se nastave tako ponašati, vidjet će da su potpuno promašili. Uz čistu vodu cijepljenje je najviše produžilo životni vijek u povijesti čovječanstva. Nema niti jednog znanstvenog dokaza koji bi se suprotstavio potrebi cijepljenja – zaključuje Jovanović.

>>Miro Bulj - Zastupnik Mosta u Saboru pustio i pjevao 'Ustani, bane'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

DU
Deleted user
17:20 28.02.2019.

I uzgred, to ne znači da cijepljenje nije u povijesti bilo korisno, kad su npr. harale velike boginje. Međutim, danas npr. polio možemo dobiti samo od cijepljenja (103 slučaja na svijetu 2018. god.) ili u Pakistanu i Afganistanu (33 "prirodna" slučaja 2018. god.). Prije ćete dobiti na lutriji nego što će vas udariti grom, a prije će vas udariti grom, nego što dobijete polio. Još jedan razlog da vjernici cijepljenja uplate lutriju prije nego idu održati misu za cijepljenje.

DU
Deleted user
17:09 28.02.2019.

Treba provoditi trezvenu, a ne huškačku raspravu. To što netko ne zna za istraživanja i rezultate ne znači da ona ne postoje. Dr. Jovanović i drugi koji glasno tvrde da istraživanja ne postoje zapravo samo za njih ne znaju. Neuobičajeno je svoje neznanje ovako glasno i otvoreno isticati, a može biti i štetno, iako ih je izgleda narod "pročitao". Nedavna su istraživanja provjerila zdravstvene ishode nakon uvođenja difterije-tetanus-pertusis (DTP) i oralnog polio cjepiva u Gvineji-Bissau, koji se proveo početkom 1980-ih. DTP cijepljenje je koreliralo s pet puta većom smrtnošću nego necijepljenje. Prema autorima, "svi trenutno dostupni dokazi upućuju na to da DTP cjepivo može ubiti više djece iz drugih uzroka nego što koristi štiteći od difterije, tetanusa ili pertusisa" I američki Kongres i Vrhovni sud zaključili su da su cjepiva koja su licencirana od strane vlade "neizbježno nesigurna". Cijepiva također imaju najveći broj opoziva bilo kojeg lijeka. Pedeset četiri posto djece ima dijagnosticiranu kroničnu bolest, uključujući astmu, kronične infekcije uha, dijabetes, hranu i / ili alergije na okoliš i epilepsiju. Ovaj popis također odražava mnoge od priznatih nuspojava cjepiva, a porast učestalosti ovih bolesti paralelan je s porastom obveznih cjepiva. Izvor: dr. Josep Mercola