OSUDA ANEKSIJE

Rusija upotrijebila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti, Kina suzdržana

Foto: Reuters/PIXSELL
Rusija upotrijebila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti, Kina suzdržana
30.09.2022.
u 22:44
Tekst koji su pripremile Sjedinjene Države i Albanija dobio je 10 glasova za, a četiri zemlje su bile suzdržane - Kina, Indija, Brazil i Gabon. Rusija je bila jedina koja je glasala protiv rezolucije
Pogledaj originalni članak

Rusija je u petak upotrijebila veto kako bi spriječila usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti kojom se osuđuje aneksija četiriju ukrajinskih regija, dok su Kina i još tri države članice bile suzdržane.

Tekst koji su pripremile Sjedinjene Države i Albanija dobio je 10 glasova za, a četiri zemlje su bile suzdržane - Kina, Indija, Brazil i Gabon. Rusija je bila jedina koja je glasala protiv rezolucije.

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield predstavila je rezoluciju koja poziva zemlje članice da ne priznaju nikakav promijenjeni status u Ukrajini i traži od Rusije da povuče svoje trupe.

Washington je signalizirao da će tekst nakon Vijeća sigurnosti biti predstavljen i Općoj skupštini gdje niti jedna od 193 države članice nema pravo veta.

Rusija je u petak anektirala četiri ukrajinske regije što je potez koji su osudile zapadne zemlje.

VIDEO Putin priznao ukrajinski Herson i Zaporižje kao neovisne države

PUTINOVA ANEKSIJA

Rusija pripojila 15 posto Ukrajine: Kijev traži ulaz u NATO, Moskva prijeti nuklearnim ratom

U dvorani Georgijevski u Velikoj palači Kremlja ruski predsjednik Vladimir Putin, pred stotinama ruskih zastupnika, vjerskih službenika i dostojanstvenika potpisao je danas pripajanje četiriju okupiranih ukrajinskih oblasti Rusiji, rekavši da su "ljudi napravili svoj izbor, nedvosmislen izbor" i da je aneksija dijelova Ukrajine "volja milijuna ljudi". Sjedinjene Države nikada, nikada, nikada neće priznati pripajanje ukrajinskog suverenog teritorija, poručio je američki predsjednik Joe Biden

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

DU
Deleted user
00:20 01.10.2022.

amerika i albanija su pripremile tekst?

PR
prahrvat
06:37 01.10.2022.

Ovi referendumi u Luhansku, Mariupolju itd. - to je posve isto kao da je 1992. bio referendum u Vukovaru o priključenju Srbiji.

PR
prahrvat
06:40 01.10.2022.

U Ukrajini je, kao i u Hrvatskoj, bio referendum 1991. i u svim je tim istočnim regijama postotak za neovisnu Ukrajinu bio oko 95%. Istjeraš 5 milijuna ljudi, srušiš, ubijaš pa organiziraš glasanje s puškom na ulazu, sramota i samrt ljudskosti. Isti takav krvavi pokušaj odcepljenja srpskog sveta prošli smo i mi sa SAO Krajinom, isto tako kao "ugroženog" naroda.