"prekratak fitilj"

Rusi zbog neispravne rakete izgubili dva satelita

Foto: Goran Kovačić
Miho Bošković
07.08.2012.
u 11:39
Neuspjelo lansiranje zakazalo je u završnoj fazi smještanja satelita na željenu poziciju kada su se potisnici za smještanje satelita ugasili nakon samo sedam umjesto nakon 18 minuta
Pogledaj originalni članak

Dva telekomunikacijska satelita vrijedna više milijuna dolara ostala su izgubljena u orbiti i potpuno neiskorištena nakon propalog pokušaja da ih se lansira na određenu udaljenost od Zemlje kako bi pružali što bolje telekomunikacijske usluge korisnicima ruskog Expressa MD2 i indonezijskog Telekoma-3.

Neuspjelo lansiranje zakazalo je u završnoj fazi smještanja satelita na željenu poziciju, javlja Reuters, kada su se potisnici za smještanje satelita ugasili nakon samo sedam umjesto nakon 18 minuta i tako "ostavili" satelite na neželjenom mjestu.

Gubitak posljednja dva satelita samo je jedna u nizu nesreća koja prati nekad najnapredniju svemirsku industriju. Naime, i prošlog ljeta na sličan je način izgubljen 265 milijuna vrijedan satelit Express AM-4, a kao i posljednja dva satelita lansiran je raketom Proton s ruskog kozmodroma Bajkonur.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar Joja
Joja
18:23 07.08.2012.

Nestalo rubelja za fitilj?

EM
emerik
13:30 07.08.2012.

Šta imam komentirati kad umjesto vido snimke vidim crni ekran :)

CA
canajrasim
16:11 07.08.2012.

2 Rusi su upotrijebili Terra-3 stratesko lasersko oruzje protiv Space Shuttle koji je lansiran listopada 5/1984. Pet dana kasnije kad je Shuttle “obasjan” umalo je doslo do rata. No niti jedna jedina ,DV ili krugovalna postaja nije o tome nista objavila kao i novine.