BANKARSKA AFERA

Rohatinski će svjedočiti jer se protivio prodaji Hypa

Foto: Patrik Macek
Rohatinski će svjedočiti jer se protivio prodaji Hypa
11.03.2010.
u 18:46
Koruško povjerenstvo zanima kako je precijenjeni Hypo prodan Bayern LB-u, čime je napravljena šteta od 3,7 milijardi eura, o čemu će zasad ispitati 70 svjedoka.
Pogledaj originalni članak

Guverner HNB-a Željko Rohatinski i bivši bavarski premijer Edmund Stoiber na popisu su 70 svjedoka koje će pokrajinski parlament Koruške od 24. ožujka ispitivati o velikoj aferi s Hypo bankom. Povjerenstvo osnovano da bi razjasnilo tko je kriv za to što država mora spašavati Hypo banku popis je dovršilo na sjednici u srijedu, navodi Der Standard.

Pritisci na HNB
Saslušanja počinju 24. ožujka, Rohatinski je na rasporedu 14. travnja, a Rolf Holub iz Stranke zelenih i predsjedajući povjerenstva naveo je da su na popisu i šef Hypo banke Franz Pinkl, mnoštvo njegovih suradnika i prethodnika te političara.

Iz HNB-a nam je pak odgovoreno da službeni poziv još nije zaprimljen. Posebno je zanimljivo to što popis svjedoka nije konačan, nego će se "po potrebi širiti”. Jednako će se širiti i popis istražnog povjerenstva bavarskog parlamenta zbog slučaja banke Bayern LB. Kleine Zeitung citira predsjedajućeg povjerenstva Thomasa Kreuzera iz CSU-a da bi popis trebao biti konačan 20. travnja. Oba povjerenstva zanima kako je precijenjeni Hypo prodan Bayern LB-u, čime je napravljena šteta od 3,7 milijardi eura, a mogućnost širenja popisa svjedoka intrigantna je zbog medijskih napisa o umiješanosti bivšeg premijera Ive Sanadera.

Njemački Der Spiegel u prosincu je pisao da je prodaju banke Stoiber sa Sanaderom dogovarao u kolovozu 2007. u Vili Dalmacija u Splitu. Kako je Hrvatska bila jedna od zemalja u kojima je Hypo bio aktivan, pristanak je morao dati i HNB, no Rohatinski se prodaji protivio unatoč Sanaderovim pritiscima. Poslije pokušaja iznenadna povratka u politiku njemački su mediji otvoreno nagađali da je Sanadera motivirala upravo prijevara u Bayern LB-u te da je zbog veta Rohatinskog Stoiber prijetio uskraćivanjem bavarske podrške hrvatskim pregovorima o ulasku u EU.

Hrvatska u središtu afera
Hoće li povjerenstva zvati i Sanadera tek treba vidjeti. Austrijance slučaj zanima i zbog naznaka da je od prodaje Hypa Narodna stranka Austrije dobila 13, a krajnje desni Savez za budućnost Austrije pokojnog Jörga Haidera 27 milijuna eura te da su pojedine obitelji povezane s politikom na prijevari ubrale oko 150 milijuna eura.

Svoj dio posla oko afere Hypo obavlja i austrijsko pravosuđe, odnosno posebna istražiteljska jedinica SOKO Hypo koja je prije dva tjedna u centrali Hypa u Klagenfurtu provela opsežnu raciju, za koju je državni odvjetnik Helmut Jamnig Kleine Zeitungu potvrdio da su joj “u središtu zanimanja bili i kreditni poslovi u Hrvatskoj”.

Pod istragom i vlasnici Hypo Consultantsa
Poslije racije istražitelja SOKO Hypa u Klagenfurtu navodilo se da je na meti pet tvrtki kćeri Hypo banke, tri kreditna posla u Hrvatskoj i jedan u Srbiji. Austrijski tjednik Format sada je pak otkrio da se istražuje prodaja Hypo Consultantsa hrvatskoj brokerskoj kući Auctor iz 2007., i to debelo ispod cijene. U Hrvatskoj su mediji od tada nagađali o tome tko je vlasnik Hypo Consultantsa, a sada se za to navodno zanima i DORH. Istražuju se i Hypovi krediti tvrtkama Rezidencija Skiper d.o.o., Singulus d.o.o. i Hoteli Novi d.o.o. Kredit od 250 milijuna eura za poslove Vladimira Zagorca koji je potpisao bivši član uprave Hypa Günther Striedinger omiljena je tema austrijskih medija, a Zagorca se zbog pranja novca odnedavna istražuje i u Lihtenštajnu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

OB
-obrisani-
19:36 11.03.2010.

Dakle, postoje naznake kako su od prodaje banke podijeljene \"zasluge\" od oko 200 milijuna eura. Zašto bi onda netko besplatno lobirao, vršio pritiske da se banka proda? Ne bi. Odnosno, ne bi besplatno. Ako je austrijska Narodna stranka prodajom dobila 13 milijuna, Haiderova stranka 27, tko je od naših u talu od ostalih 150 milijuna eura nek se istraži. Jedan od sudionika prodaje već je maknut ne samo s političke, nego i sa životne scene( Haider), drugi samo s političke scene (Sanader). Bit će zanimljivo saznati epilog ove groteske.

MM
Mladen Miletić
19:38 11.03.2010.

Rohatinski će svjedočiti jer se protivio prodaji Hypa, jeste ali kako je mucao nisu imali vremena da završi to što je htjeo oni pametni su PRODALI. Pamitni su mišljnja i uvjerenja da je najbolje sve zadržati i ništa plati ništa potrošiti nego samo uzimati kredite kredi i kredite koje poslje stoka sitnoga zuba plača !

IU
Interventni Uklopničar
22:37 11.03.2010.

Rohatinski je doista guverner