U ZAGREBU

Rođeno prvo dijete kojemu je kroz pupčanu vrpcu zamijenjena krv

27.01.2009.
u 22:48
Pogledaj originalni članak

Na Klinici za ginekologiju i porodnštivo u Bolnici “Sveti Duh” u utorak je rođen Pavel Petrović porođajne težine 2,9 kilograma i 49 centimetara dužine.

Roditelji Ana i Mario su naravno presretni jer su su dobili zdravo dijete, a prije samo mjesec dana, kada je Ana bila u sedmom mjesceu trudnoćem, bili su izvan sebe jer je njihovu nerođenom djetetu kroz pupčanu vrpcu trebalo zamijeniti krv.

Na ginekologiji u Bolnici Sveti Duh, gdje se inače ovakvi zahvati stručno i rutinski obavljaju već godinama, transfuzija i kod ove nerođene bebe je uspješno obavljena i trudnoća normalno privedena kraju.

Naime, zbog razlike zu Rh faktoru krvnih grupa supružnika Petrović, roditelja novorođenoga Pavela, Rh pozitivna krv ploda pomiješala se s majčinom negativnom što pteti razvoju djeteta.

Nakon prve trudnoće majka nije dobila lijek koji se daje u slučajevima različitih RH faktora krvnih grupa roditelja, pa je zato bilo problema u novoj trudnoći, izjavio je ranije u medijima, danas presretni otac Mario.

Koliko je bio zabrinut govori i to što je preko interneta pozavo dobrovoljne davatelje da daju krv za njegovo nerođeno dijete, što narvano nije ni bilo potrebno jer su u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu imali dobovoljno krvi pa i rezervnog davatelja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr