Izmjena zakona

Roditeljske naknade bit će još veće: Evo koliko će iznositi drugih šest mjeseci

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Roditeljske naknade bit će još veće: Evo koliko će iznositi drugih šest mjeseci
16.10.2018.
u 17:33
Hrvatska će u tom slučaju biti jedna od samo tri europske države u kojima bi roditelji iznos svoje pune plaće primali za trajanja cijelog roditeljskog dopusta
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo za demografiju i obitelj priprema izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, prema kojima će delimitirana biti i naknada za majke odnosno očeve tijekom drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta, otkrio je pomoćnik ministrice Ivica Bošnjak, piše Novi list.

Vjeruje da bi zakonske izmjene na snagu trebale stupiti u prvoj polovici iduće godine.

Hrvatska će u tom slučaju, kazao je, biti jedna od samo tri europske države u kojima bi roditelji iznos pune svoje plaće primali za trajanja cijelog roditeljskog dopusta.

Otkrio je i kako se priprema izmjena Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, prema kojima će ženama koje pokušavaju začeti biti omogućen veći broj besplatnih postupaka potpomognute oplodnje, a to će vjerojatno biti moguće već u prvoj polovici iduće godine.

Trenutačno parovi imaju pravo na deset besplatnih postupaka, od kojih su četiri pokušaja intrauterine inseminacije (IUI) te šest pokušaja izvantjelesne oplodnje (IVF).

Novost je i da se razmišlja o povećanju mirovina žena koje su bile, odnosno tek će biti na rodiljnom odnosno roditeljskom dopustu.

>> Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

AC
acer7
08:47 17.10.2018.

kontraproduktivne i nepoštene mjere. Rad se treba plaćati a ne ovako.

AR
Armagedon
18:04 16.10.2018.

a one koje su izrodile i podigle djecu,, tko šiša... nama se neće niti za mirovinu uzeti u obzir to vrijeme porodiljnog..... da se podigne bar naknada pri obračunu mirovine, kad je već nismo dobivale dok smo djecu podizale..... !

MA
malisani
21:44 16.10.2018.

Svaka mjera koja pozitivno i poticajno utječe na demografske pokazatelje uvijek je dobrodošla i nikada, baš nikada, ne bi trebala biti dovedena u pitanje volja roditelja da stvaraju i podižu nove generacije. Nikakve migracije niti useljavanja nekih drugih, nepoznatih i neprilagođenih kultura neće zamijeniti našu djecu, ma što vam trubili o tome